Resto VanHarte steunt Age Demands Action

{

Op 1 oktober, de door de Verenigde Naties internationaal erkende Dag van de Ouderen, worden wereldwijd petities getekend en aangeboden, marsen gelopen & filmvertoningen georganiseerd. Doel is om aandacht te generen voor de positie van ouderen wereldwijd, en vooral een pleidooi te houden voor meer inspraak van ouderen in beleid, het stoppen van discriminatie en verwaarlozing van ouderen, en het promoten van pensioen- en betere gezondheidssystemen. In Nederland wordt onder andere aandacht besteed aan het groeiende probleem van eenzaamheid onder ouderen.

Bijna alle restaurants van Resto VanHarte staan deze week in het teken van de Age Demands Action campagne. Jong en oud komen bij elkaar om hun stem te laten horen. In de van Resto’s van VanHarte kan ieder die dat wil, onder het genot van een gezonde driegangen-maaltijd, ideeën, ervaringen en reacties uitwisselen over de positie van ouderen wereldwijd en in Nederland. In Arnhem kan dat vanavond in Resto VanHarte aan de IJssellaan 89.

Aandacht voor ouderen
Wereldwijd neemt het aantal ouderen toe: in 2050 is naar schatting 22 procent van de wereldbevolking ouder dan 60 jaar. Armoede en sociale uitsluiting onder ouderen is groot. Eén op de vijf mensen die moeten rondkomen van minder dan een euro per dag is ouder dan 60 jaar. De armoede onder de groep tachtigplussers, die relatief veel vrouwen telt, is nog schrijnender.

Een groeiend aantal ouderen dreigt uitgesloten te worden in onze samenleving. Een goede pensioensregeling en toegang tot gezondheidszorg bijvoorbeeld zijn lang niet voor alle ouderen beschikbaar. Ook in Nederland kampt een deel van de ouderen met armoede. Daarnaast noemen veel (jonge en oudere) senioren eenzaamheid als een belangrijk probleem: volgens gegevens van Coalitie Erbij voelt ongeveer een derde van de 50plussers zich eenzaam.

Actie
In de week voor 1 oktober doen wereldwijd ouderen mee aan de ADA-campagne. Ze eten samen, bundelen hun krachten, maken misstanden bespreekbaar en verzamelen handtekeningen. In Nederland komt jong en oud óók in actie. Uiteindelijk doel is om Nederlandse en Europese politici ervan te overtuigen dat zij deze groeiende groep niet langer kunnen negeren en in de EU gaan pleiten voor een verdrag waarin de bescherming van de rechten van ouderen wordt vastgelegd.

Over Resto Van Harte

Resto VanHarte is een onafhankelijke organisatie die investeert in de sociale cohesie van de Nederlandse samenleving. Het doel van Resto VanHarte is het doorbreken van sociaal isolement en het vergroten van leefbaarheid in wijken en steden. Resto VanHarte gelooft in de eetkamer als ontmoetingsplek en de maaltijd als bindmiddel. Resto VanHarte heeft de overtuiging dat maatschappelijke integratie, participatie en samenhang begint bij de mens zelf, zijn straat en zijn wijk.

Ondertussen zijn er op 17 plaatsen in Nederland VanHarte Resto’s te vinden, en sinds enige tijd zit er ook een in Arnhem. Onder de bezielende leiding van Allon Cheng kun je in Presikhaaf op woensdag en donderdag terecht voor een vers drie-gangendiner, voor een gezellig gesprek met andere wijkbewoners of om kennis te maken met organisaties uit de buurt.

Foto: Jacqueline Slenders

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Resto VanHarte steunt Age Demands Action"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*