Aarden in Presikhaaf

De aangekondigde bijeenkomst Aarden in Presikhaaf – bouwen aan een olifant (2 oktober, 2010) werd een klein maar fijn evenement: EcoVrede ontving zijn / haar gasten in het Multifunctioneel Centrum Presikhaven met koffie, thee en soep. Er werd naar hartenlust ge-speed-date tussen oude en nieuwe relaties, waaronder mensen uit de wijk Presikhaaf, we onderzochten enkele EcoVrede thema’s en we werkten eraan in woorden en in schetsen. De harp van Antoine gaf een fijne sfeer bij de aanvang en liet ons even tot rust komen aan het eind van de dag.

{title}

De rol van de koffie- thee- en soepbar was zoals te verwachten: tussen de werk- en praatrondes door lekker even hangen, het gesprek was geanimeerd, de koffie was heet en de soep was stevig; (links Anthony Migchels van de Gelre, sponsor van de bijeenkomst; dank je wel Anthony)

De bijeenkomst gaf ons de gelegenheid om het verhaal van EcoVrede te vertellen.

EcoVrede ontstond als initiatiefgroep om mee te doen aan een prijsvraag voor een nieuwe invulling voor een voormalig Defensieterrein aan de Koningsweg. Het ontwikkelen van een ecologische, woon, werk en leergemeenschap bracht veel partijen bij elkaar. “Het is vrede dus er kan iets moois ontstaan op dit terrein”. Vandaar de naam.

De randvoorwaarden voor de prijsvraag maakten het voorstel onhaalbaar; EcoVrede trok zich terug uit de prijsvraag. Jammer. “Het terrein was al van de gemeenschap; dat zou je toch gratis ter beschikking moeten stellen aan het beste non-profit initiatief” is ook een zienswijze.

Maar men wilde wel verder en EcoVrede kwam door een toeval in een verlaten kantoorpand in de wijk Presikhaaf terecht. Die plek leverde nieuwe inspiratie op: inmiddels is de doelstelling veranderd en streeft EcoVrede naar de uitvoering van duurzame projecten op vele terreinen: gezondheid, kinderen, eet- en speel natuur, wonen, leren, werken, weer actief worden – en dat alles zoveel mogelijk in combinatie, in samenwerking met partners, ook uit de naaste omgeving (Presikhaaf, Arnhem, de regio) . Om de stap te kunnen zetten van droom naar werkelijkheid hebben we inmiddels een stichting opgericht: Stichting Ecologisch Vernieuwende Samenleving. Veelbelovende contacten ontstaan en er zijn enkele concrete projecten in voorbereiding.

{title}

Schets van een nieuwe inrichting van een braakliggend terreintje. Plaats voor natuur, lekker spelen, groente en kruiden, een ontmoetingspunt, je handen in de aarde…

Deze dag heeft ons nieuwe inspiratie gegeven, we gaan enthousiast verder. Ook meedoen? www.ecovrede.nl

Een bijzondere plaats was er voor Allon Cheng van Resto Van Harte. Dit restaurant-initiatief in het Arentheem college op woensdag- en donderdagavond blijkt een belangrijke rol te spelen in het leggen van contacten. De sfeer die gastheer Allon met zijn mensen schept maakt het heel gemakkelijk om met anderen in gesprek te raken. Allon was zelf niet aanwezig bij onze bijeenkomst maar zijn naam kwam herhaaldelijk voorbij.. Van Harte: aanbevolen! Wij zijn er de komende tijd regelmatig te vinden. http://www.restovanharte.nl/arnhem

EcoVrede neemt deel aan het landelijk initiatief 7 days of inspiration. http://7daysofinspiration.com/

Voor Arnhem is er een eigen code: : #7di026

Hierover valt nu en straks meer te lezen op ArnhemDirect.

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Aarden in Presikhaaf"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*