In Openluchtmuseum staat Arnhemse spreuk op Amsterdamse tram

De tramfoto op het weblog Arnhem-Direct van 30 oktober 2010 wekte mijn belangstelling. De slagzin op de tram Haal de Enka-spons erover!, werd eind jaren veertig door mijn vader bedacht. Alleen al om die reden kon die tram nooit uit Arnhem stammen. Immers, n√° de Tweede Wereldoorlog verdween dit vervoermiddel uit het Arnhemse straatbeeld. Bovendien werd de tramremise bij de slag om Arnhem vernield. Alle reden voor nader onderzoek. Waar kwam die tram wél vandaan en prijkte de slogan toen ook al op dat voertuig?

De voorlichtster van het Openluchtmuseum weet dat de werkwagen, die nu in het Openluchtmuseum rijdt, in 1958 werd gebouwd. Hij deed dienst bij de Amsterdamse tram. Ze laat uitzoeken of er nog een originele foto van deze tram bestaat, al dan niet voorzien van deze slogan.

Originele foto
Tramvrijwilliger René Platjouw toverde de originele, fraaie zwart/wit foto van de werktram uit zijn verzameling. Hij vertelt, dat de foto werd gemaakt op het Amsterdamse Beursplein. Letterlijk schrijft hij: “Dat was in de zogenaamde Bijenkorf-lus rond dit gebouw. Tegenwoordig kan dat niet meer, want er staat nu een grote parkeergarage. Als datum zou ik gokken tussen 1960-1965. Er waren altijd twee man op de wagen aanwezig, ook al omdat er bij wissels vaak achteruit gereden werd om dan de andere tak te zuigen. Toentertijd waren ook nog veel wissels niet elektrisch bedienbaar en ging één van de twee uit de wagen om de wissel met de hand om te gooien.”

Reacties

Over de auteur

Kees Crone
Kees Crone is journalist en columnist. Hij publiceerde een aantal boeken over Arnhem en schrijft regelmatig op Arnhem-Direct. Hij is bovendien secretaris van de Vereniging Stadsschoon Arnhem.

Wees de eerste die reageert op "In Openluchtmuseum staat Arnhemse spreuk op Amsterdamse tram"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*