2010, het jaar van…

uitwaaienIk was een paar dagen vrij met de feestdagen. Ik begon de kerst ziek op de bank en neem van mij aan dat ik me van de reacties hier op Arnhem Direct niet echt beter ging voelen. Hoe hard sommige mensen mij ook willen doen geloven dat het normaal is in het politieke debat om elkaar steeds in de haren te vliegen, ik kan en wil er niet aan wennen. Het leidt af van waar het werkelijk over gaat of in ieder geval over zou moeten gaan, namelijk waar willen we naar toe met z’n allen en hoe gaan we dat bereiken?

Een hoopgevend vergezicht wordt ons door de politiek vooralsnog niet geboden, maar gelukkig zijn er ook nog andere bronnen van informatie en inspiratie. Neem nou de kerstpreek van Jan Vaessen. Nee, niet de voormalig directeur van het Nederlands Openluchtmuseum, maar een naamgenoot.

…Niet alleen tijdschriften als Mind en Happinez, ook dagbladen als Trouw, NRC Next en tv programma’s als De Bovenkamer, managers en politici, eigenlijk is de hele westerse cultuur op zoek naar nieuwe denkpatronen en vormen van samenleven. Heel voorzichtig proberen we een nieuwe basis te vinden in liefde en verbondenheid, zoals we dat de laatste eeuwen niet meer gewend zijn geweest. Dat is razend spannend en mooi om te zien‚Ķ

Afgelopen dagen verbleef ik in Haarlem, even afstand van Arnhem. We hebben dan wel Arnhem aan Zee, maar probeer daar maar eens een flinke strandwandeling te maken. Ik nam ook even afstand van Arnhem Direct, even niet bloggen, even niet reageren, even niet lezen. Nou ja, dat laatste lukte me niet helemaal. Ook al weet ik dat Arnhem Direct in goede handen is bij Marco, Marloes en al die andere mooie mensen in de community, ik ben & blijf een nieuwsgierig aagje, bovendien was ik niet blij met de sfeer die er hing toen ik ‘m’n bardienst’ overdroeg. Want zo kijk ik er toch wel een beetje tegen aan.

P20091212-117
foto: Frank Lodder

Arnhem Direct is een soort van virtueel café. Je kunt er ‘de krant’ lezen, je kunt er in gesprek met andere gasten. Soms worden dat pittige discussies, soms spontane brainstorms, maar wat er ook gebeurt: we houden het wel fatsoenlijk en liefst ook nog een beetje gezellig. Wie zich daar niet aan houdt, wordt vriendelijk verzocht te vertrekken. En wie zich daar niet aan houdt, mag niet meer naar binnen.

Omdat het de laatste tijd niet altijd even ‘gezellig’ was hier op Arnhem, hebben we een paar simpele huisregels op een rijtje gezet. Verder is het aan ons allemaal om hier een prettige plek te creëren waar met elkaar in gesprek kunnen over dat wat we een warm hart toedragen en wat ons aan het hart gaat: onze stad.

Van Arnhem wordt wel eens gezegd dat het een klaagcultuur heeft. En afhankelijk van waar je je oor te luisteren legt, is dat misschien ook wel een beetje zo. Je moet er in ieder geval voor oppassen dat je er niet mee besmet wordt. Gelukkig ken ik heel veel gepassioneerde mensen met heel veel leuke en inspirerende ideeën en die treffen elkaar regelmatig, bij onze maandelijkse borrel bijvoorbeeld, of in de lokale horeca. Zo zijn er aan het eind van 2009 een aantal leuke nieuwe plannen en concepten bedacht, waarover binnenkort meer.

Door mijn minivakantie in Haarlem schoot een Terugblikken-blogpost voor Arnhem Direct er bij in. Ik schreef op verzoek wel een blogpost voor Henk-Jan Winkeldermaat van Punkmedia. Hij vroeg de mensen in zijn netwerk iets te schrijven over persoonlijk en zakelijke hoogtepunten. Bij dat laatste gaat het natuurlijk met name over Arnhem Direct, dus verwijs ik jullie voor een terugblik (en een inkijkje in mijn persoonlijke leven) door naar die blogpost. Dan gaan we hier gewoon lekker aan het nieuwe jaar beginnen en vooruitkijken.

2010 is in ieder geval het jaar van de gemeenteraadsverkiezingen. Het campagnevoeren is nu echt begonnen. Pro Arnhem was de eerste die campagneposters plakte.

Pro Arnhem plakt als eerste verkiezingsposter
Foto: Ton van Beers

SP maakte gisteren het verkiezingsprogramma bekend.

Anno Zijlstra opende met de kerstdagen al zijn eigen politieke forum, geen blogposts met de ‘verplichting’ on topic te blijven in de reacties, maar een forum waar iedereen stellingen kan deponeren en mee kan discussiëren. Voor wie de heftige politieke reacties op Arnhem Direct mist: daar moet je zijn ;o) Anno organiseert in februari in Dudok trouwens een publiek politiek debat, maar daarover later meer.

Wij gaan in 2010 in ieder geval door met de politieke verslaglegging door Serif Kurtdaylar. Maar we willen van jullie ook graag weten wat jullie op Arnhem Direct willen zien/lezen over de lokale politiek. In maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen; het moment dat jij je democratische stem aan iemand toevertrouwt. Wat wil je weten van de kandidaten en van de partijen? Of laat je je keuze straks afhangen van een stemwijzer of ga je helemaal niet stemmen?

Ik ga in ieder geval stemmen. Al weet ik nog niet op wie. Het beste geluid uit de politiek in 2010 tot nu toe kwam wat mij betreft van Boris van der Ham. Een nieuwjaars’preek’ over vrijheid en het individu.

‘Het gemeene-best is de somme of het geheele t’samen brengingh van elx bijzondere beste’

Bij Arnhem Direct zijn we nogal van practice what you preach. Wat ons betreft wordt 2010 dan ook meer dan het jaar van de gemeenteraadsverkiezingen. Wat ons betreft wordt het het jaar van jou! en verbondenheid. Een jaar waarin je jezelf laat zien, zodat we elkaar kunnen inspireren, om samen hele mooie dingen te bewerkstelligen.

Wij gaan in het nieuwe jaar in ieder geval van start met (M)eet in Arnhem, een culinaire co-productie met o.a. met Edskitchen. We gaan er vanuit hiermee een smakelijke tegenhanger te bieden voor de taaie politieke kost ;o)

Reacties

Wees de eerste die reageert op "2010, het jaar van…"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*