De zon schijnt, onderzoek naar warmte in Arnhem kan beginnen

{

De zon schijnt eindelijk weer en het onderzoek naar de warmtebeleving in Arnhem kan dus ook verder. Acht dagen lang worden op verschillende plekken in de stad voorbijgangers geïnterviewd over de warmte in de stad of het park. Studenten uit Wageningen voeren het onderzoek uit. Het onderzoek vindt plaats in het kader van het nationale project Climate Proof Cities en het Europese project Future Cities waaraan Arnhem deelneemt.

Beide projecten zijn opgezet om steden voor te bereiden op de klimaatverandering en maatregelen te nemen om inwoners een zo comfortabel mogelijke leefomgeving te geven. De deelnemende steden en organisaties moeten hun kennis en ervaring delen en samenbrengen en gezamenlijk maatregelen promoten en in de praktijk brengen.

In augustus 2009 waren ook al bakfietsen te zien in Arnhem. Toen is een hittescan van de stad gemaakt. Daaruit blijkt dat er in onze stad inderdaad sprake is van een hogere temperatuur in het stedelijk gebied dan in het omringende gebied. Stedelijke gebieden nemen door hun grote bebouwde, stenige oppervlak veel warmte op en raken die ’s nachts niet kwijt. Daardoor is het in stenige binnenstad op een hete dag veel warmer dan in onze grote parken. In 2009 zijn verschillen tot zeven graden gemeten. In juli is ook in de Van Muijlwijkstraat een onderzoek gehouden.

In het nieuwe onderzoek gaat het om de beleving van warmte in de hele stad. Op verschillende locaties in Arnhem wordt passanten gevraagd naar welke plekken in de stad of in een park zij prettig of juist niet prettig vinden als het warm is. Een vergelijkbaar onderzoek vindt ook plaats in andere steden in Nederland.

Bron: Gemeente Arnhem
Foto: Nationaal Historisch Museum

Reacties

Wees de eerste die reageert op "De zon schijnt, onderzoek naar warmte in Arnhem kan beginnen"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*