Expo jong talent: De schok der herkenning te zien bij toART

{Thijs Linssen

Van 8 september t/m 16 oktober presenteert toART, kunstuitleen Arnhem, de tentoonstelling De schok der herkenning: foto’s en schilderijen van drie pas afgestudeerde kunstenaars van de academies in Arnhem (ArtEZ) en Den Bosch (St. Joost). De werken van Femke Dekkers (1980), Marieke Mein (1988) en Thijs Linssen (1987) zijn heel ruimtelijk. Ze haken in op thema’s als menselijke waarneming, vervreemding en het streven naar een ultiem moment.

Het schemergebied tussen manipulatie en werkelijkheid is ook sterk te vinden in het afstudeerwerk van Thijs Linssen. De werken in zijn serie The killer inside you (2011) lijken op foto’s, maar in feite zijn het via de computer nauwkeurig opgebouwde, fictieve voorstellingen. De bloemen op tafel, de tuinstoelen en de koelkast in de hoek: als je goed kijkt, zie je hun kunstmatige verschijning. De mensen die hierin figureren, worden omgeven door een plastic realiteit. De scènes spelen zich af in en om het huis. Vertrouwde omgevingen – woonkamer, tuin, slaapkamer, keuken – roepen een desolate, drukkende sfeer op. Het werk van Linssen vervreemd, maar drukt de beschouwer met zijn neus op dat onbestemde, grimmige, wat in deze gesimuleerde beelden verscholen ligt.

Femke Dekkers, That corner, check, 2011
Femke Dekkers

Een werk van Femke Dekkers is samen te vatten als een reconstructie van een gebeurtenis. Het probeert een eerder ervaren volmaakt moment terug te krijgen, in een andere setting. Een moment van inzicht, een moment van een ontdekking. Een moment waarin elementen uiteenvallen en door onze waarneming opnieuw, in een andere constellatie, kunnen samenvallen. Het verlangen naar controle over deze vluchtige momenten dringt zich op. Femke Dekkers zet haar interpretatie van een vluchtig ervaren moment om in een nieuw, geënsceneerd beeld. Uit haar werk spreekt de spanning tussen het verlangen om dit ultieme moment te (her)creëeren, en haar liefde voor de weerstand die deze onmogelijke taak met zich meebrengt. Het resultaat is een prachtige serie beelden waarin op kleurrijke wijze vormen in de ruimte worden gecombineerd.

Marieke Mein, zonder titel, 2011
Marieke Mein

Ook bij Marieke Mein speelt het bekende een rol. Op haar foto’s en schilderijen zijn fragmenten te zien van beelden uit woonwijken: delen van flats, balkons, ramen, bakstenen muren. Alledaagse beelden uit de suburbia. Maar is juist niet hier het verschil tussen wat we kennen, en wat we niet willen kennen, het grootst? Met subtiele manipulaties laat Marieke Mein het oog spelen met de omgeving. De geometrie van de moderne architectuur brengt associaties mee van kinderlijke veiligheid: licht, lucht, ruimte en hygiëne. Menigeen heeft zijn jeugd hier doorgebracht. Herkennen we onszelf of herkennen we alleen de flats?

De tentoonstelling is vrij te bezichtigen op donderdag t/m zaterdag tussen 10 en 17 uur (donderdag tot 20 uur), bij toART, kunstuitleen Arnhem, op de vierde verdieping van de bibliotheek aan de Koningstraat, Arnhem.

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Expo jong talent: De schok der herkenning te zien bij toART"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*