Vitesse heeft tegen Roda JC genoeg aan een helft: 5-0

Vitesse heeft zaterdagavond voor het oog van bijna 15.000 toeschouwers een klinkende 5-0-zege geboekt op Roda JC. Vooraf was ik wel benieuwd naar hoe de thuisploeg de dubbele nederlagen tegen Ajax en AZ (resp. 4-1 en 4-0) zou hebben verteerd. De gasten moesten daarentegen met het nodige vertrouwen vanuit het Zuiden zijn afgereisd, omdat zij vorige week FC Twente naar de eerste nederlaag hadden gespeeld.

Guram Kashia op weg naar de 2-0

De Arnhemmers traden aan met een half nieuw elftal aan in vergelijking met de laatste thuiswedstrijd tegen FC Utrecht: Piet Velthuizen maakte zijn rentree voor eigen publiek, Tomas Kalas, Anthony Annan en Ulises Davila debuteerden, terwijl er basisplaatsen waren voor Jan-Arie van der Heijden en Michihiro Yasuda.

De thuisclub begon veelbelovend. Davy Propper stuurde op het middenveld 2 Roda-spelers het bos in en bediende Alexander Buttner met een splijtende pass, maar zijn schot belandde in het zijnet. Niet veel later voorkwam Piet Velthuizen met een katachtige reflex een Limburgse voorsprong bij een inzet van Mitchell Donald.

Halverwege de eerste helft zeilde een bal van Alexander Buttner bovenop de lat, terwijl Velthuizen opnieuw reddend moest optreden bij een afstandsknal van Ruud Vormer. De gasten maakten een beter ingespeelde indruk dan Vitesse, dat wel naar voren probeerde te voetballen, maar niet echt gevaarlijk werd. Vlak voor rust had doelman Kieszek wel grote moeite met een zwabberbal van Giorgi Chanturia, maar de eerste helft werd afgesloten met 0-0. Hier en daar klonk wat boegeroep en licht gefluit, Vitesse had echter gewoon moeite met het reactievoetbal van Roda.

In de tweede helft speelde de thuisclub richting de geliefde zuidtribune. In de 55e minuut kwam Vitesse op voorsprong na een vloeiende aanval. Anthony Annan bediende Yasuda met een prachtige steekpass, precies op goede snelheid, die de Japanner voor de goal bracht, waar Marco van Ginkel met een prachtige bal achter zijn standbeen langs, de 1-0 op het scorebord zette. De Scherpenzeler, die de geschorste Bony verving, scoorde opnieuw een belangrijke eerste goal.

Vitesse werd daarna de bovenliggende partij, vooral via individuele acties van Chanturia, die moet oppassen niet altijd alleen maar voor eigen succes te gaan. Rond de 70e minuut stoomde aanvoerder Guram Kashia, later uitgeroepen tot Man of the Match, naar voren, waarbij hij wel 4 man passeerde en uiteindelijk de 2-0 achter Kieszek prikte. Nog geen twee minuten later poeierde Chanturia van meer dan 20 meter de bal in de kruising: 3-0. Diezelfde Chanturia degradeerde 1 minuut later 3 Roda-verdedigers op de achterlijn tot figuranten, waarna Vormer met een domme overtreding een einde maakte aan die solo. Na wat geharrewar over wie de strafschop mocht nemen, was het uiteindelijk Alexander Buttner die de 4-0 maakte.

Vitesse brandde helemaal los, kreeg alle ruimte en zag dat invaller Julian Jenner van dichtbij de 5-0 mocht binnentikken na een voorzet van Davy Propper, die overigens hele sterke momenten afwisselde met hele slechte. Gescoord werd er daarna niet meer, hoewel er nog kansen waren voor Jan-Arie van der Heijden en invaller Marcus Pedersen, maar niemand die daar na afloop iets van zei. Voor minder dan een plaats in de play-offs voor Europees voetbal mag Vitesse het niet doen.

(Op de foto: Guram Kashia op weg naar de 2-0 (bron: Henk Parren/Vitesse.org))