Clarien van Harten kiest Theatergroep Cactus als Arnhemse Held

{

Begin dit jaar was Clariens stemgeluid voor de laatste maal bij RTV-Arnhem te horen. Bij deze omroep presenteerde ze twintig jaar vooral programma’s over kunst en cultuur. Velen betreuren haar (gedwongen) vertrek; zij maakte prachtige uitzendingen. Deze neerlandica zit niet bij de pakken neer en kiest nu voor een baan in de zorg. ‘Veel intellectuele uitingen worden overschat. Ik kan nog heel wat leren van een geestelijk gehandicapte of demente bejaarde.’

Clarien van Harten stelt zich de retorische vraag wat een echte held is. Voor haar is dat iemand die een ideaal heeft en daar helemaal voor gaat. Letterlijk schrijft zei: “Hij bezielt en inspireert anderen om het beste uit zichzelf te halen. Zonder mijn helden zou de wereld er een stuk minder leuk uitzien. Daarbij heb ik een uitgesproken voorkeur (en bewondering) voor jonge mensen die NU actief zijn”.

Nieuwe Held
Zij twijfelde lang tussen drie Arnhemse helden, te weten Omar van Omar Gym uit Malburgen, Roos Giethoorn van Subwalk en Theatergroep Cactus. “Omar Ahbouk is met zijn sportschool een inspiratiebron voor heel veel jonge mensen”. Roos Giethoorn van Subwalk is eveneens een heldin voor haar. “Zij zet zich, met succes, in voor de subculturen binnen de hedendaagse kunst en design, zoals street-art, graffiti, grafisch en illustratief werk”. Als derde held noemt zij Carolijn Leisink (1981). Zij is de motor achter Theatergroep Cactus.

“Uiteindelijk kies ik voor Carolijn Leisink. Zij studeerde in 2005 af aan het Arnhemse Artez bij de opleiding docent drama. Zij laat jongeren uit alle sferen van ons multiculturele Arnhemse wereldje, theaterproducties maken, die aansluiten bij hun eigen leefwereld. Deze jongeren gaan op zoek naar hun eigen verhalen. Van daar uit worden voorstellingen gecreëerd waarin ruimte is voor ieders talent. De jonge theatermakers, die vaak voor het eerst op het toneel staan, werken intensief samen. Zij leren elkaar (en elkaars achtergrond en cultuur) kennen en krijgen zelfvertrouwen. De voorstellingen trekken publiek dat veelal voor het eerst in Het Theater komt. Er worden vriendschappen geboren en alle mogelijke talenten ontdekt. De voorstellingen – die ik vrijwel allemaal zag – zijn altijd verrassend en boeiend om naar te kijken. Door Carolijn te kiezen, kies ik voor een oneindige reeks van helden. Want Theatergroep Cactus blijft groeien en bloeien”.

Gesneuvelde held
Clarien vindt het lastig om een gewezen held van zijn voetstuk te stoten. “Personen die nog leven laat ik, ook al vind ik hun held-zijn omstreden, op de lijst staan. Ook iemand als Lorentz mag wat mij betreft hoog op zijn heldensokkel blijven staan. Ik vind het trouwens vreemd dat hij de enige wetenschappelijke Arnhemse held is”.
Na rijp beraad wist zij Charlie Bosveld. Haar argumentering: “Ik ben geen voetbalfan, maar heb wel het boekje van Bongers/Bremer over deze held met belangstelling gelezen. Ik herinner me weinig van dat boek, maar wel dat de humor van Bosveld bepaald niet de mijne is. En dat is die van de jongeren van Theatergroep Cactus wél”!

Foto: René Wouters

ARNHEMSE HELDENLIJST

Sport
1. Orhan Delibas (1971) is voormalig Nederlands bokser met Turks bloed. Zijn boksnaam was The Turkish Delight en hij bokste in het hal middengewicht. Na vele overwinningen werd hij in 1995 profbokser in de Verenigde Staten. In 2008 beëindigde hij zijn loopbaan in Arnhem.
2. Frans de Munck (1922-2010), alias De Zwarte Panter, was doelverdediger bij Vitesse en later voetbaltrainer. De bijnaam De Zwarte Panter was vanwege zijn zwarte haren, dito keeperskleding en katachtige reflexen. Hij kwam 31 maal uit voor het Nederlands elftal.
3. Fred Royer (1955) begint zijn vechtsportcarrière – waaronder karate – op de Arnhemse sportschool van Harry Kreytz. Eerder was hij een korfballer bij de Arnhemse korfbal club EKCA.
4. Mart Smeets (1947) is vooral bekend van het televisieprogramma Studio Sport. Hij schreef vele, vlot geschreven romans en non-fictie. Hij woonde als kind op Amsterdamseweg 46. Dat huis staat er niet meer.

Muziek/toneel
5. Ilse DeLange is de artiestennaam van Ilse Annoeska de Lange (1977). Zij is een beroemde Nederlandse popzangeres en won vele Edisons. Haar albums bereikten ruim tien keer platina.
6. Pierre Courbois (1940) is een Arnhemse woonbootbewoner en behoort tot de crème de la crème van de Nederlandse jazz. Hij geniet wereldfaam als slagwerker, componist en bandleider.
7. Margreet Blanken (> 65 jaar) is een Arnhemse actrice en maakte “een eeuwigheid geleden” furore als zuster Reini in de TROS-televisieserie Medisch Centrum West.
8. Kiki Classen (1962) is actrice, komt uit Arnhem en werd bekend door de VARA-tv-serie Zeg ‘ns AAA. Deze televisieserie zond de VARA jaren geleden uit.
9. Audrey Hepburn (1929-1993) Deze Nederlands-Britse was actrice, filmster en filantrope. Officieel heette zij Hedda van Heemstra Hepburn-Ruston. Ter nagedachtenis aan haar staat op het Burgemeestersplein in de Burgemeesterswijk een plastiek.
10. Theatergroep Cactus

Politiek
11. Ien Dales (1931-1994) was burgemeester van Nijmegen en werd later minister van Binnenlandse Zaken. Ze is geboren Arnhemse en ging naar school op de Tamboersbosjesschool (nu gesloopt).
12. Chris Matser (1904-1973) schopte het ver op de maatschappelijke ladder. Hij was een metselaarszoon uit de Arnhemse arbeiderswijk Klarendal. In 1945 werd hij aangesteld als (waarnemend) burgemeester van het zwaar getroffen Arnhem. Hij geldt als Arnhems wederopbouwburgemeester. Pas in 1969 werd hij opgevolgd door Hans Roelen.
13. Marga Klompé (1912-1986) werd in 1956 de eerste vrouwelijke KVP-minister van Nederland. Ze is nog steeds de enige vrouw die Minister van Staat werd. De geboren Arnhemse woonde ooit aan de Sweerts de Landasstraat.

Beeldende kunsten
14. Pierre Janssen (1926 – 2007) was een Nederlands journalist, museumdirecteur en televisiepresentator. Als hij met zijn lange gestalte op de zwart/wit televisie uitlegde hoe de kunstenaar het had bedoeld, maakte hij indruk op zelfs de grootste kunstleek.
15. Klaas Gubbels (1934) woont al vele jaren in de Burgemeesterswijk. Hij is een populaire Nederlandse beeldende kunstenaar. De door hem geschapen beelden zijn voor velen iconen geworden. Hierin figureren vooral koffiekannen, stoelen, tafels, flessen en schaakborden.

Letteren
16. Jean Dulieu (1921-2006) is het pseudoniem van Jan van Oort. Hij overleed in Arnhem. Hij was een Nederlandse kinderboekenschrijver en stripmaker. Hij werd vooral bekend als bedenker van de boekenreeks Paulus de boskabouter.
17. Johnny (“the Selfkicker”) van Doorn (1944-1991) was schrijver maar eigenlijk de eerste standup comedian. Naar hem werd een plein genoemd in Arnhem. Ter herinnering aan hem werd er recent een plastiek geplaatst in het Musiskwartier.

Wetenschap
18. Hendrik Antoon Lorentz (1853-1928) is natuurkundige en één van Arnhems belangrijkste zonen. In het Sonsbeekpark staat ter ere van hem een groot standbeeld. Hij is winnaar van de Nobelprijs Natuurkunde 1902.

Overig
19. Antoon van Hooff (1937-2004) was directeur van Burgers Zoo. Hij maakte de dierentuin-nieuwe-stijl populair. Tevens bekend als presentator van het televisieprogramma: Ja, natuurlijk.
20. Emile Ratelband Volgens eigen zeggen: Een voormalig broodbakker en bekend van Frietje Haphoek. Hij geniet landelijke bekendheid wegen zijn positieve denken en het woord ‘tsjakkaa’. In 1987 was hij de eerste Nederlandse motivational speaker.

Eerdere wijzigingen:
Emile Ratelband

Reacties

Over de auteur

Kees Crone
Kees Crone is journalist en columnist. Hij publiceerde een aantal boeken over Arnhem en schrijft regelmatig op Arnhem-Direct. Hij is bovendien secretaris van de Vereniging Stadsschoon Arnhem.

Wees de eerste die reageert op "Clarien van Harten kiest Theatergroep Cactus als Arnhemse Held"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*