Witte rook uit schoorsteen Arnhem-Dichtbij: Lijst Arnhemse Helden definitief

Arnhemse Held Hank the Knife and the Jets

Na breedvoerig overleg, nog meer vergaderingen, nachtelijke beraadslagingen en uiteindelijk een crisisberaad kwam de spelleiding tot een eindoordeel. Er is een definitieve Arnhemse Heldenlijst. Niet alleen bekende Arnhemmers (BA’ers) droegen er aan bij, ook gewone Arnhemse stervelingen (GAS’ers) deden hun zegje.

De afgelopen drie maanden waren hectisch. Iedereen wilde meebeslissen over de samenstelling van een lijst befaamde (oud)-Arnhemmers. Arnhemmers die in heden of verleden hun Arnhemse stempel drukten op de gebieden Sport, Muziek/Toneel, Politiek, Beeldende Kunsten, Letteren, Wetenschap en Overig. Nadat de Bekende Arnhemmers (BA’ers) hun helden hadden genomineerd, was de beurt aan wat zo oneerbiedig “reaguurders” heet.

Kees Kentin Arnhem

Enquête
Om het tellen van hun mening te vereenvoudigen, was er een niet al te moeilijke poll opgesteld. Dat hielp. Zegge en schrijven ACHT personen vulden hem in. Van die acht waren er ook nog eens DRIE die wel iemand wegstemden, maar verzuimden een alternatief te noemen. Het crisisberaad ging dan ook vooral over het waarderen van deze drie stemmen: waren ze geldig of niet? Ten einde de spanning niet nodeloos op te voeren volgt onderstaand de definitieve opsomming van Arnhemse Helden. Een lijst dus die (bijna) representatief is voor alle Arnhemmers! De opmerkelijkste veranderingen zijn het wegstemmen van Johnny van Doorn, burgemeester Matser, Ilse de Lange, Ien Dales en Herman Hofman. Zij werden respectievelijk vervangen door Kees Kentin, “de zorgverlener”, Hank the Knife, “onze bevrijders” en Loesje.

Corresponderen
De spelleiding betreurt, dat striptekenaar Hans G. Kresse (Eric de Noorman), voetballer Theo Janssen, muzikant/kunstenaar Herman Brood en schrijver Herman Koch uiteindelijk toch té weinig stemmen kregen. Uitdrukkelijk zij vermeld dat over de samenstelling van deze lijst mag worden gecorrespondeerd.

Definitieve Arnhemse Heldenlijst (week 4 2012)
Sport

1. Orhan Delibas (1971) is voormalig Nederlands bokser met Turks bloed. Zijn boksnaam was The Turkish Delight en hij bokste in het hal middengewicht. Na vele overwinningen werd hij in 1995 profbokser in de Verenigde Staten. In 2008 beëindigde hij zijn loopbaan in Arnhem.
2. Frans de Munck (1922-2010), alias De Zwarte Panter, was doelverdediger bij Vitesse en later voetbaltrainer. De bijnaam De Zwarte Panter was vanwege zijn zwarte haren, dito keeperskleding en katachtige reflexen. Hij kwam 31 maal uit voor het Nederlands elftal.

Muziek/toneel

3. Hank the Knife and his Jets, Arnhemse beatgroup die zaaleigenaren tot wanhoop kan drijven.
4. Pierre Courbois (1940) is een Arnhemse woonbootbewoner en behoort tot de crème de la crème van de Nederlandse jazz. Hij geniet wereldfaam als slagwerker, componist en bandleider.
5. Margreet Blanken (> 65 jaar) is een Arnhemse actrice en maakte “een eeuwigheid geleden” furore als zuster Reini in de TROS-televisieserie Medisch Centrum West.
6. Audrey Hepburn (1929-1993) Deze Nederlands-Britse was actrice, filmster en filantrope. Officieel heette zij Hedda van Heemstra Hepburn-Ruston. Ter nagedachtenis aan haar staat op het Burgemeestersplein in de Burgemeesterswijk een plastiek.
7. Ton Wiggers (1947) De directeur en oprichter van balletgroep Introdans.
Politiek
8. “Onze bevrijders” (dit vereist nog wel enige toelichting van de anonieme inzender)
9. “De zorgverlener” (idem)
10. Marga Klompé (1912-1986) werd in 1956 de eerste vrouwelijke KVP-minister van Nederland. Ze is nog steeds de enige vrouw die Minister van Staat werd. De geboren Arnhemse woonde ooit aan de Sweerts de Landasstraat.
Beeldende kunsten
11. Pierre Janssen (1926 – 2007) was een Nederlands journalist, museumdirecteur en televisiepresentator. Als hij met zijn lange gestalte op de zwart/wit televisie uitlegde hoe de kunstenaar het had bedoeld, maakte hij indruk op zelfs de grootste kunstleek.
12. Klaas Gubbels (1934) woont al vele jaren in de Burgemeesterswijk. Hij is een populaire Nederlandse beeldende kunstenaar. De door hem geschapen beelden zijn voor velen iconen geworden. Hierin figureren vooral koffiekannen, stoelen, tafels, flessen en schaakborden.

Letteren

13. Jean Dulieu (1921-2006) is het pseudoniem van Jan van Oort. Hij overleed in Arnhem. Hij was een Nederlandse kinderboekenschrijver en stripmaker. Hij werd vooral bekend als bedenker van de boekenreeks Paulus de boskabouter.

Wetenschap

14. Hendrik Antoon Lorentz (1853-1928) is natuurkundige en één van Arnhems belangrijkste zonen. In het Sonsbeekpark staat ter ere van hem een groot standbeeld. Hij is winnaar van de Nobelprijs Natuurkunde 1902.

Overig

15. Antoon van Hooff (1937-2004) was directeur van Burgers Zoo. Hij maakte de dierentuin-nieuwe-stijl populair. Tevens bekend als presentator van het televisieprogramma: Ja, natuurlijk.
16. Ir. J.W.C. Tellegen, oud-directeur Gemeentewerken Arnhem. Adviseerde de gemeenteraad Sonsbeek aan te kopen.
17. Loesje, bekendste Arnhemse Meisje dat er is, aldus inzender.
18. Soheila Najand (1957) Directeur en artistiek leider van InterArt.
19. Bernd Ebbo Visser (1972) Schrijver, bedelpoëet, journalist, mediapersoonlijkheid, documentairemaker en aangename zonderling. Heeft als koosnaam: Ene Bernd.
20. Kees Kentin (1937-2005) leidde meer dan 35 jaar de Arnhemse stichting Internationale Jeugd Uitwisseling. Hij gaf ook maandblad Sint Marten Post uit. Dat was in 1976 de aanzet voor oprichting van Wijkkrant Sint Marten, die in 2001 ter ziele ging.

Reacties

Over de auteur

Kees Crone
Kees Crone is journalist en columnist. Hij publiceerde een aantal boeken over Arnhem en schrijft regelmatig op Arnhem-Direct. Hij is bovendien secretaris van de Vereniging Stadsschoon Arnhem.

1 reactieop"Witte rook uit schoorsteen Arnhem-Dichtbij: Lijst Arnhemse Helden definitief"

  1. De informatie over Kees Kentin is niet correct. De stichting Internationale Jeugd Uitwisseling ofwel IJU is opgericht in 1970 en vermoedelijk ter ziele gegaan in 2005. De stichting is lange tijd gevestigd geweest in Tilburg, het is dus geen Arnhemse stichting. Ik ben zelf voorzitter van de stichting geweest van 1975-1977 en vóór en na mij waren er andere voorzitters dan Kees. Hoewel Kees zeer actief en betrokken was, kun je niet zeggen dat hij 35 jaar de stichting IJU heeft geleid. Hij was weliswaar actief op het gebied van jeugd- en jongerenuitwisseling richting toenmalig Oost-Duitsland en Polen, maar het werk voor de Stichting IJU werd in elk geval in de jaren zeventig gedaan door de vrijwilligers en de betaalde stafleden op het kantoor te Tilburg.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*