ArtEZ en Telder dansen in Museum Het Valkhof

{

Zet zeven jonge dansers in een museum en daag ze uit te bewegen. Wat gebeurt er als zij uiting geven aan hun gevoelens, emotie, of de beperkingen die zij voelen. Wat ontstaat er uit hun energie?

Langzaam loop ik door de schemerige zalen van Museum Het Valkhof. In opperste concentratie neem ik de kunstwerken in me op. Ik schuifel zwijgend tussen breekbare godinnen, langs metershoge oude wandtapijten en sta ineens tussen de popartkunst. Doodse stilte.
Ineens: muziek. Een keurig geklede man uit het publiek begint wild te bewegen. Hij rent naar een schilderij met een brood, kaas en worst, en strekt zijn hand uit – alsof hij het wil voelen – en deinst weer terug, buitelt over de grond en gaat vertwijfeld op zijn hoofd staan. Dan snelt hij af op een kleurige installatie. Weer schrikt hij terug. Gepijnigd laat hij zich vallen op de harde vloer.

Verderop klinkt lawaai. Een groepje bediscussieert luid het kunstwerk dat ze zien: is het nu een foto of een schilderij; is het wel mooi; en zal het in hun kamer staan? Er wordt gelachen, gefotografeerd, gewezen en afgewezen.

Onder een groot schilderij zit een meisje in een wit jurkje devoot op haar knieën op de grond. Zij kijkt in vervoering op naar het doek. Betraande wangen. Sprakeloos.
Pas nu zie ik het identiek geklede meisje dat achter haar rug, verderop buiten beweegt. Zij danst springerig tussen de bomen, zwaait hoog op haar schommel en kijkt nieuwsgierig naar wat er in het museum gebeurt. Maar blijft buiten…

‘De stilte beweegt’ is een dansvoorstelling in Museum Het Valkhof (Nijmegen) over kijken naar kunst. Van vrijdag 6 april tot en met maandag 9 april kan het publiek ervaren wat de jonge dansers van ArtEZ dansacademie beweegt. Reserveren kan tot en met 4 april. Kosten: volwassenen 8 euro; studenten en kinderen 4 euro.
Tip: wacht niet te lang met reserveren, want het aantal voorstellingen en de groepsgrootte is beperkt.

Deze dansvoorstelling is een samenwerking tussen Museum Het Valkhof, ArtEZ dansacademie en Beeldend Danstheater Telder in Arnhem.

Reacties

Wees de eerste die reageert op "ArtEZ en Telder dansen in Museum Het Valkhof"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*