Geitenkop siert Arnhemse Geitenkamp

{

Auteur Hans Middel maakte voor het boekwerk Beelden op stand een inventarisatie van vijfhonderd openbare beelden, muurschilderingen, tegelmozaïeken, reliëfs, plaquettes, gebrandschilderde ramen en ruimtelijke ingrepen in Arnhem. Maar het heeft één leemte: niet alle houtsculpturen worden vermeld. Hans Middel deed dat bewust. Hij schrijft: ‘Dan zou het boek nog dikker zijn geworden’.

Schrijver dezes werkt momenteel aan een boek over Arnhemse straatnamen. Bij het veldwerk daarvoor stuitte hij op bovenstaande sculptuur. Het staat op de Geitenkamp, om precies te zijn op de Beukenlaan. Raadpleging van Middels boek bood geen antwoord op de vraag: wie maakte dit beeld en wat stelt het precies voor?

Parken
Consultatie van Hans Middel bracht het begin van een oplossing. Hij kende het beeld, maar vermeldde het niet in zijn bijbel. Middel: ‘Houtsculpturen tref je overal in Arnhem aan. Op locaties in de parken Gulden Bodem, Presikhaaf, Klarenbeek en in de Heemtuin kun je ze vinden. Die geit vind ik wel aardig bedacht. Trouwens, wie geïnteresseerd is in deze kunst vindt de beelden heus wel.’ Hans Middel noemde Gert Jan van Dunnewold als mogelijke kunstenaar. Van Dunnewold onthulde de echte naam van de maker te weten Jeroen Compagne.

Volkswijk
Die schreef dat hij dit beeld in 2008 maakte. Compagne: ‘Als daad van burgerlijke ongehoorzaamheid plaatste ik het zonder toestemming op de plek waar het nu nog steeds staat.’ Compagne woonde destijds aan de Beukenlaan 82. De plek nodigde hem uit daar een kunstwerk neer te zetten. Hij besloot een passende Geit of Bok van beukenhout op de Beukenlaan/Geitenkamp neer te zetten. Hij denkt dat hij als maker anoniem bleef. Wel werd het beeld, nadat het in de krant kwam, geïnventariseerd door de Arnhemse Kunstcommisie. Het mocht blijven staan. Compagne: ‘De buren en de buurt hebben mij destijds nog een handje geholpen met het op zijn plek zetten van het beeld. Sindsdien is het volkomen geaccepteerd in de buurt. Elke Geitenkamper is er trots op.’ Als bewijs daarvan zegt hij: ‘Er is nooit een poging geweest het beeld te vernielen. Er wordt echt op het beeld gelet. Als vanouds werkt sociale controle in een volkswijk heel goed.’

Beeld: geitenkop gemaakt door Jeroen Compagne
Foto: Kees Crone

Reacties

Over de auteur

Kees Crone
Kees Crone is journalist en columnist. Hij publiceerde een aantal boeken over Arnhem en schrijft regelmatig op Arnhem-Direct. Hij is bovendien secretaris van de Vereniging Stadsschoon Arnhem.

Wees de eerste die reageert op "Geitenkop siert Arnhemse Geitenkamp"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*