8Bahn Harbour Festival

{

Na veelvuldig gebruik van de oude havenloods voor haar clubnachten gaat 8Bahn het Arnhemse paradepaardje gebruiken voor een nieuw kleurrijk festival. Na het succesvolle tweedaagse campingfestival 8BahnArea in Ede in 2012, kon er vorig jaar helaas geen follow-up komen. Dit jaar worden er nieuwe plannen gesmeed voor een opvolger van Area in 2015 en wat beter dan dit jaar overbruggen met een intiem festival in Arnhem?

De nadruk bij deze nieuwe 8Bahn-telg ligt honderd procent op de muziek. In navolging van het Night & Day Festival zal er maximaal worden ingezet op programmering en ook voor de komende clubnachten en het festival in 2015 is dat de strategie van 8Bahn. Daarnaast gaat 8Bahn de haven-locatie maximaal benutten met zowel een binnen- als een buitenpodium. Verwacht op het binnenpodium een nadruk op techno in al haar vormen en buiten een warmer geluid met veel disco en Detroit georiënteerde house.

De binnenzaal is natuurlijk niet geheel onbekend aangezien 8Bahn daar al een vijftal uitverkochte avonden organiseerde. Zoals je van 8Bahn gewend bent zal de zaal wederom een ander karakter hebben dan vorige keren. Meerdere artiesten in de zaal vechten om als headliner van de zaal te fungeren. De Britse Space Dimension Controller is in ieder geval de meest eclectische. Zijn producties zijn een cross over van retro electro en disco, gemaakt in de toekomst. Klinkt dat vreemd? Ja. En precies zo zijn ook zijn DJ-sets: Onnavolgbaar, vol met platen die je niet eerder mee kreeg en onorthodox aan elkaar gemixt. Als je Jack Hammil, want dat is zijn echte naam, nooit eerder checkte kun je wel eens heel positief verrast worden.

Legowelt
De Nederlandse Legowelt begin de laatste tijd eindelijk ook in zijn geboorteland de credits te krijgen die hij al jaren lang in het buitenland verdiend. Legowelt a.k.a. Danny Wolfers is onderdeel van de roemruchte Westcoast electro sound waar bijvoorbeeld ook I-F en TLR onderdeel van zijn. De discografie van Legowelt is, mede dankzij zijn ontelbare aliassen, indrukwekkend. Dit jaar bracht hij zijn zoveelste album uit op Creme, Crystal Cult 2080. Dat album representeert zijn voorliefde voor analoge synthesizers en sfeerbepalende drumpatronen.

Rondom Efdemin was het gek genoeg een aantal jaren redelijk stil. Berlijner Phillip Sollmann creëerde zijn populariteit in de ontluikende minimal scene, met gestripte, warme house op het Hamburgse Dial label. Op dat label, waar onder andere ook Lawrence, Pantha du Prince en Roman Fl√ºgel releasden, bracht hij in 2007 zijn eerste naamloze album uit. Het album kwam in alle jaarlijstjes terug en in de jaren die volgden ontdekte de wereld dat Efdemin ook een begenadigd DJ is. Dit jaar bracht hij zijn lang verwachte derde album uit en dat voldoet compleet aan de verwachtingen: minimalistische techno waar je warm van wordt.

Mocht je je afvragen of er het tijdens Harbour nog hard aan toe zal gaan, dan zal Truss (UK) die zorgen onmiddellijk wegnemen. De Londenaar, ook bekend onder zijn MPIA3 monniker, zal als afsluiter van de binnenzaal weinig tere zieltjes voor zich winnen. Met releases op Perc, het legendarisch R&S en Our Circula Sound hoef je je geen illusies te maken: het gas gaat er, op verantwoorde wijze, op. Verwacht geen zielloos digitaal geram maar een energieke mix van stevige electro, techno en jackin’ ghetto house.

Naast de gearriveerde namen is er ook ruimte voor DJ’s van eigen bodem. Clairvoyance komt oorspronkelijk uit Venlo, maar heeft zich al een hele poos gevestigd in Amsterdam. In die stad zijn zij resident van de populaire These Guys feesten, die mikken op originele electro en techno programmeringen. 8Bahn kan het goed vinden met de jongens van These Guys, maar daarover later dit jaar meer. Ook Sigward komt gewoon uit Nederland en zou je kunnen kennen van releases op Manual en Beachcoma, wat ook zaken doet met Metope, Fairmont en Rotterdammer Mattheis. Zijn producties en sets, zoals te horen in zijn 8Bahn podcast, houden het midden tussen electronica en sferische techno. Dikke tip!

Twee areas
De tweede area bevindt zich, en dat mag ook wel in augustus, buiten. Een stage richting de binnenstad van Arnhem en de Rijn met een muzikaal programma van allure. De Amerikaanse Rahaan valt in dat programma meteen op.
Wie ooit de goedlachse Rahaan zag draaien merkt meteen het verschil tussen een artiest met hart voor de zaak en de grote hoeveelheid aan claim-to-fame DJ’s van vandaag de dag. De in Chicago geboren en getogen Amerikaan zag de geboorte van house met zijn eigen ogen en dat hoor je in zijn sets. Rahaan is een unieke DJ die zeer energieke geschiedenislessen disco en house geeft. Hij draait enthousiast met zijn grote handen aan de rotary-knoppen, terwijl er twee onmogelijke disco platen vloeiend in elkaar overgaan. In de afgelopen vijf jaar heeft hij een boel Nederlandse populariteit gewonnen aan de hand van de Amsterdamse Rush Hour coryfee Antal en zijn befaamde Rahaan Edits.

Ze zeggen wel eens dat muziekjournalisten meestal gefrustreerde mislukte artiesten zijn. Voor Gerd Janson (Duitsland) gaat dat zeker niet op. Alhoewel altijd al als DJ actief vergaarde hij veel aandacht met zijn journalistieke werk voor Groove Magazine en RBMA (kijk bijvoorbeeld heel gauw zijn interview met Theo Parrish). Dat Janson een begenadigd DJ is en een uitstekend label runt (Running Back) weten de muzieknerds al jaren. Pas sinds enkele jaren leeft Gerd hoofdzakelijk van zijn vele (wereldwijde) optredens, waar vooral zijn marathonsets in de Berlijnse Panoramabar debet aan zijn. Verwacht een uitgekiende platentas vol zomerse disco en house.

Een andere DJ die een groot deel van zijn bekendheid te danken heeft aan zijn memorabele optredens in de Panoramabar, Berlijn’s bekendste club, is de net in Amsterdam komen wonen Hunee. Alhoewel Hunee ook produceert, voor bijvoorbeeld Ostgut en Rush Hour, ligt zijn echte hart bij het DJ-en. En dit merk je meteen als je hem ziet optreden. Passie voor het pure dj-vak: Meerdere genres vlekkeloos aan elkaar kunnen draaien en een pure cratedigger. En dat laatste betekend uren met je knieën op de grond bakken vol vinyl doorspitten naar die ene dansvloerbom.

Dan Shake is waarschijnlijk de minst bekende buitenlander op 8Bahn Harbour Festival, maar is wel de eerste white motherfucker die een plaat uit brengt op Moodymann’s Mahogani Music. Sterker nog, hij is de eerste artiest die niet uit Detroit komt die op het fameuze label releasde. Zijn 3AM Jazz Club EP kwam dit jaar uit en is nu al een van de meest gespeelde house-platen van het jaar. Zijn DJ-sets waarmee in Engeland al langer bekend is, leverden hem voor deze zomer al gigs op in Oslo, Berlijn, het Kroatische Dimensions Festival en natuurlijk Arnhem.

De buitenstage wordt gecomplementeerd met twee individuele sets van de in Arnhem geboren broers BertBert en Rik Payne. BertBert stond ooit aan de wieg van 8Bahn, maar verliet het Arnhemse warme bad voor een carriere in Amsterdam. Daar had hij zijn eigen nacht in Neerlands beste club, Trouw Amsterdam en draaide door heel Nederland een mix van house, hip hop en jazz. Op het moment is hij vooral actief met zijn Juxtapose collectief, waarmee hij muzikaal zeer brede avonden organiseert in Arnhem, Rotterdam en na de zomer ook in Amsterdam. Rik Payne is een van de andere Juxtapose oprichters, maar nog wel steeds woonachtig in Arnhem. Zijn sound is, net als die van Juxtapose, zeer breed, maar zijn voorliefde ligt bij (soulful) hip hop.

8Bahn Harbour Festival
23.08.2014 / 12.00 – 23.00
Nieuwe Havenweg 23 – Arnhem
Meer info & tickets:8bahnfestival.nl
Facebook

8Bahn Harbour Festival Afterparty
Net zoals de meeste festivals, eindigt 8Bahn Harbour Festival om 23:00 uur. Dat de honger naar dansen dan nog niet gestild is, is een gegeven en daarom is er een officiële after in Arnhems poppodium Luxor Live. Twee internationale namen van het festival zullen daar een exclusieve b2b-set doen. Dit deden de twee nooit eerder en ze waren beiden erg enthousiast toen 8Bahn het idee opperde. Ook leuk is dat BertBert en Patski samen een verjaardagset draaien.

Tickets kun je op het festivalterrein kopen voor acht Euro en in de voorverkoop (slechts 100 beschikbaar) voor tien euro.

Reacties

Wees de eerste die reageert op "8Bahn Harbour Festival"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*