Achter de prijswinnende gevel van Theater a/d Rijn

Foto: Links de nieuwe ingang, naast het Bartokpark (waar het Aardvarken ligt). Rechts de bovenzaal met technische installatie.

In dit artikel meer over de eigenaar van Theater a/d Rijn: theater – en dansproductiehuis Generale Oost. Het bezoek aan een voorstelling van Generale Oost is een aanrader. In eerste instantie natuurlijk vanwege het programma maar ook om kennis te maken met het gebouw dat begin deze maand de Willem Diehlprijs 2017 voor vernieuwende architectuur in Arnhem toegewezen kreeg door de vakjury. Wat direct in het oog springt vanaf Kleine Oord (waaraan ook het Bartokpark, Rozet en het Holiday Inn zijn gevestigd) is de ‘voorzet’-gevel van glas die de nieuwe ingang omlijst. Met evenveel aandacht is door NEXIT architecten zorg gedragen voor inventieve bouwkundige en technische oplossingen binnenin het pand, ten behoeve van de taak die Generale Oost heeft bij het ontwikkelen en uitvoeren van theater- en dansproducties.

Publiek heeft ook een rol

Wat doet productiehuis Generale Oost eigenlijk? De organisatie speelt een bijzondere rol in de Nederlandse theater- en danswereld. Theater a/d Rijn kent om die reden vergeleken met de andere Arnhemse theaters een geheel eigen signatuur. Was het decennia geleden nog mogelijk om als talent binnen een willekeurig theater- of dansgezelschap ervaring op te doen en langzaam uit te groeien tot een allround professional, inmiddels is die ruimte er nauwelijks meer. Ook zijn de vereisten veranderd, denk aan de verzakelijking van de kunsten, de bezuinigingen in de kunstensector, aanscherping van ARBO-regels en de technologische vooruitgang. Er zijn diverse opleidingen waar kennis en vaardigheden op het gebied van theater onderwezen worden. ArtEZ (o.a. in Arnhem) is hierin een gerenommeerd opleidingsinstituut. Maar zeker voor talenten die vernieuwende ideeën hebben en in hun werk afwijken van het wat het publiek en de theaters nu kennen, begint de belangrijkste fase n√° hun diploma: zichzelf en de artistieke visie trouw blijven en een eigen publiek opbouwen. Een periode waarin publiek ook een rol heeft.

Willen we als toeschouwers in de toekomst namelijk blijvend verrast worden door frisse benaderingen, prikkelende visies en overdonderende performances dan zijn er plekken nodig waar die talenten kunnen experimenteren, rijpen en praktijkervaring kunnen opdoen.

Generale Oost biedt die plek. Het biedt intensieve artistieke en zakelijke begeleiding , evenals optredens en kleine tournees. Enerzijds is er de grote uitdaging van de directe confrontatie van de artiest met zijn publiek; wat vinden ze ervan, hoe reageren ze, doet de voorstelling wat de bedoeling is. Anderzijds biedt het de mogelijkheid voor toeschouwers om al in een vroeg stadium, onder comfortabele omstandigheden, laagdrempelig kennis te maken met grootheden van de toekomst.

Reacties