AKU-fontein op Willemsplein in betere tijden

Zie ze zitten, die Arnhemse meisjes. Ze hebben op deze mooie dag hun fleurigste jurken aan en dragen geen contactlenzen maar moderne brillen. Waar zij zich met hun blote voeten verpozen? Een autochtone Arnhemmer hoeft daar niet over na te denken. Dit is de AKU-fontein op het Willemsplein. Het gebouw van de Gemeentespaarbank daterend van 1957 bestaat trouwens niet meer. Evenals het pand van de Rotterdamsche Bank, nog net zichtbaar, op de hoek met de Looierstraat.

Zo zag de fontein er uit, toen hij nog netjes werd onderhouden en werd omlijst met bloembakken, die niet werden vernield door vandalen. Hoewel, zo nu en dan gooide een verdwaalde artistiekeling uit De Kameleon een pak waspoeder in het water en dat gaf een fantastisch schuimbad. In 1961 opende Prins Bernhard de AKU-fontein op het Willemsplein. Garenproducent AKU was een grote werkgever in het Arnhemse en vierde in dat jaar zijn vijftigste verjaardag. Als cadeautje schonk het aan de Arnhemse burgerij deze fontein met kunstwerk van kunstenaar Shinkichi Tajiri (1923-2009) én patio. De Lorentz HBS die eerder op deze plek stond werd er voor gesloopt.

Patio

Anno 2017 wordt over deze fontein door menigeen heel verschillend gedacht. Of ie mooi of lelijk is, in de weg staat of is verloederd, iedereen die er toe doet in Arnhem heeft er zijn zegje over gedaan. De laatste stand van zaken is, dat de patio het niet gaat redden en dat de rest van het wederopbouwmonument, dat wil zeggen het bassin met spuitende fonteinen, de omliggende bestrating en de grote metalen vogel worden opgeknapt. Het er achter gelegen Gele Rijdersplein moet er aantrekkelijker door worden zeker als een bovengrondse Jansbeek daar gaat stromen.

Beeld: dia, AKU-fontein, 1961-1962, Gelders Archief

Tag: Zie ook de tag Ansichtkaarten voor méér beelden van en verhaaltjes over het Arnhem-van-weleer.

Reacties

Over de auteur

Kees Crone
Kees Crone is journalist en columnist. Hij publiceerde een aantal boeken over Arnhem en schrijft regelmatig op Arnhem-Direct. Hij is bovendien secretaris van de Vereniging Stadsschoon Arnhem.