Alexeev in het kwadraat in Musis Sacrum

{

Gelukkig gaat aanstaande zaterdag Het Gelders Orkest weer voor ons spelen. Zoals gewoonlijk in het Musis Sacrum om 20.15 uur. (In Nijmegen op zondag). Ze spelen het prachtige eerste pianoconcert van Tjaikovski. En als we het over een toegankelijke componist hebben dan is dat toch zeker Tjaikovski. Misschien is hij het beroemdst door zijn balletten.De Bloemenwals uit de Notenkraker horen wekelijks in het klassieke muziekuurtje op omroep Gelderland op de zondagmorgen, het Zwanenmeer en de Schone Slaapster; deze balletten zijn eveneens wereldberoemd. Tjaikovski was productief, schreef opera’s, symfoniën en allerlei andere orkestwerken. Altijd welluidende melodieën en oorstrelende orkestratie. Hij overleed aan de cholera op 53 jarige leeftijd, maar het gerucht ging dat de man, eenzaam en teruggetrokken, zelfmoord had gepleegd. Een feit dat angstvallig door de familie verborgen gehouden zou worden. In zijn muziek is echter geen doodswens te horen.
Het pianoconcert bestaat uit drie delen. Het begin kent bijna iedereen.

Luister alvast een stukje.

Overigens is de 6de van Sjostakovistsch vrijdag ook horen. Voor Sjostakovisch moeten mensen zeker naar Musis komen. Een geweldenaar met grote orkesten. De volgende keer meer over alweer zo’n favoriete Rus.

Twee Alexeevs zijn de belangrijke mannen, één de dirigent, de andere Alexeev de pianist. Ze zeggen dat ze geen familie van elkaar zijn, maar wie weet wat er angstvallig verborgen is gehouden. We verheugen ons nu al op hun optreden.

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Alexeev in het kwadraat in Musis Sacrum"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*