Alweer verliefd op Arnhem

Gistermiddag werd bij boekhandel Het Colofon in de Bakkerstraat het zesde deel van Verliefd op Arnhem gelanceerd. Auteur Harry van der Ploeg en pentekenaar Dick Caderius van Veen schetsen elk op eigen wijze tal van Arnhemse, memorabele plekjes. En dat zij daar goed in zijn moet wel. Immers, weinigen is het gegeven hun pennenvruchten zo vaak te prolongeren.

Over aandacht hoeft de stad Arnhem niet te klagen. Met regelmaat verschijnen er uitgaven waarin de loftrompet wordt gestoken over deze provinciehoofdstad aan de Rijn. Wordt de ene keer de oude Rijnbrug bewierookt, de brug die voor de geallieerden te ver was in 1944, een andere keer krijgt de naar boven getoverde Jansbeek alle aandacht. En nog maar te zwijgen over de tientallen delen van de Arnhemse Monumentenreeks. Daarin krijgen Arnhemse lokaties – van Moscowa, de singels, Sint Marten, tot Velperweg, enzovoort – een opkontje waar dat dikwijls helemaal niet nodig is. Elke Arnhemmer weet dat het op de beschreven plekken goed toeven, wandelen, werken, wonen en soms eeuwig rusten is.

Uitgever

Hoe het ook zij, rechtgeaarde stadgenoten Harry van der Ploeg en Dick Caderius van Veen componeerden in hun alweer zesde Verliefd op Arnhem 68 nieuwe verhalen en dito tekeningen. Het zijn luchtige anekdotes gelardeerd met trefzekere afbeeldingen van authentieke Arnhemse plekjes. Werden de voorgaande vijf delen Verliefd op Arnhem nog op oblong formaat gepresenteerd, deze luxe uitgevoerde uitgave is vierkant en voorzien van harde kaft. Uitgever Het Colofon/Jansen & de Feijter, bij monde van mede-eigenaar Walter Jansen, stapte vol overtuiging in dit boekproject. ‘Voorheen gaf de Arnhemse Courant/Gelders Dagblad deze Arnhemse pareltjes uit, maar door alle veranderingen in de Nederlandse dagbladpers was een uitgave door De Gelderlander niet meer mogelijk.’ Belangrijk om te weten is, dat alle Caderius van Veens pentekeningen en luchthartige verhalen van Van der Ploeg eerder in deze ochtendkrant verschenen.

Zeiken en zeuren

Bij de overhandiging van het eerste exemplaar aan de Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch vertelde auteur Van der Ploeg dat je je als journalist in Arnhem nooit hoeft te vervelen. ‘Dick komt regelmatig met een tekening op de proppen waarin Arnhem, qua mooi en lelijk tegelijk, weer heerlijk uit de bocht vliegt. Arnhem is en blijft een stad van contrasten. Echte Ernemmers hebben altijd wat te zeiken over hun stad, maar zullen haar nooit, herhaal: nooit, verlaten.’

Beeld: Tekening van Dick Caderius van Veen, Sweerts de Landasstraat 66-68, die in het wijkblad van de Arnhemse Burgemeesterswijk werd afgedrukt. Dit blad Wijkcontact, dat al tientallen jaren zijn tekeningen publiceert, mag zich de “ontdekker” van zijn talent noemen. Caderius van Veen: ‘Een plek hoeft van mij helemaal niet op zijn toeristische waarde geselecteerd te worden. Ook simpele, bij eerste blik onooglijke gebouwen hebben hun leuke, charmante kant. Mijn tekeningen romantiseren de werkelijkheid een beetje.’

Dick Caderius van Veen en Harry van der Ploeg signeren hun zesde Verliefd op Arnhem (foto Kees Crone)

Reacties

Over de auteur

Kees Crone
Kees Crone is allereerst journalist en daarna schrijver. Hij houdt van zijn geboortestad. Zijn laatste boek uit 2018 heet daarom: Arnhem gezien door Crone.