Arnhemse moeders staan op tegen radicalisering

Facebook burgemeester Marcouch

Twaalf moeders uit de Arnhemse wijk Malburgen ontvingen vrijdag  uit handen van burgemeester Marcouch het certificaat van Oumnia Works. De afgelopen maanden leerden de moeders wat zij kunnen doen en hoe zij signalen beter herkennen als jongeren afglijden en radicaliseren.

Het begint thuis

Burgemeester Marcouch: “Ik zet alles op alles om radicalisering aan te pakken. Onderdeel van de aanpak is het voorkomen dat onze Arnhemse jongeren afglijden en geïnfecteerd raken met gewelddadig gedachtegoed. Dat begint thuis. De verantwoordelijkheid ligt primair bij de ouders. Met deze training helpen we de ouders radicalisering te herkennen en leren we ze wat ze kunnen doen.”

Vroegtijdige signalering

De betrokkenheid, bereidheid en het verantwoordelijkheidsgevoel van deze moeders is groot. Ze willen hun kennis en vaardigheden ook inzetten voor de gemeenschap. Burgemeester Marcouch: “Wanneer een kind radicaliseert dan slaat dat in bij een gezin. We kennen te veel families in Arnhem die een kind hebben verloren aan IS. Zij verliezen hun kind en leven daardoor in droefenis. De moeders die meedoen aan de training staan op tegen het gevaar en kunnen andere ouders helpen die worstelen met hun kinderen. Dat maakt deze moeders een voorbeeld, ambassadeur en een bondgenoot in de strijd tegen radicalisering.”

De training richt zich op de moeders omdat zij een belangrijke bontgenoot zijn en als geen ander in staat zijn om vroegtijdig signalen te herkennen en hun kind te beschermen tegen afglijden. Binnenkort start een tweede groep moeders in Presikhaaf.

Reacties