Antje, Antonello en Brahms in Musis afgelopen zaterdag

{

Ik moet toegeven, waarschijnlijk door de jetlag, dat ik in mijn introductie vorige week van de concertavond met Brahms in Musis behoorlijk tekort ben geschoten.

Hoe kon het toch zijn dat ik niet het derde deel van het viool concert heb laten horen en zo summier was over de eerste symfonie, die zo schitterend met de pauken begint. (Onze paukeniste, een meisje van twee turven hoog, onnavolgbaar!) We weten dat Brahms eerst niet heeft durven dromen van het afronden van een symfonie en dan schrijft hij er zo eentje om mee te beginnen. En zeker druipt in deze symfonie zijn bewondering voor Beethoven er vanaf. Met name in het laatste deel.
Vorige week op Arnhem Direct stond nog per ongeluk dat Midori de violiste was, maar zij was het niet die het vioolconcert uitvoerde. De soliste was op het eerste oog iemand die volstrekt tegengesteld leek aan de kleine Japanse. Er kwam een lange, slanke, blonde vrouw op. Antje Weithaas, de Duitse topvioliste. Zij speelde het stuk bevlogen en knalde de spetters eraf. Met name het derde deel, misschien ook omdat juist dat zo opzwepend is, vond ik geweldig gevioleerd.

Brahms is overigens de componist die je nog prima kunt beluisteren met een jetlag, nergens is er een noot verkeerd geschreven, alles ligt goed in het gehoor, zonder saai te worden, waardoor je misschien een oogje verschiet
Het Gelders Orkest, het kan niet genoeg geprezen worden. Het viel ons op dat er zoveel vrouwen in het orkest zitten tegenwoordig. ‘Zou een orkest met een groot aantal vrouwen anders klinken,’ vroeg mijn man. Ik antwoordde hem: ‘Alleen als ze allemaal gaan gillen.’ (overigens: zou het uitmaken?) Gillen deden ze niet. Heel mooi spelen, dat wel, onder leiding van de dirigent dansant, Antonello Manacorda. Staande ovaties en bravogeroep was de terechte beloning voor orkest en soliste.
We hebben een prachtjaar gehad en de kaarten voor volgend jaar zijn al besteld. Denk eens even in, Mahler, Beethoven en Britten met zijn geweldige War Requiem en… en…,o, o, o wat hebben we een geluk met HGO in de stad.

Derde deel vioolconcert

Begin eerste symfonie

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Antje, Antonello en Brahms in Musis afgelopen zaterdag"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*