Arnhem for ever – een pelgrimstocht

John Jeffries (1922) © NTR

Deze week vond in Pathé Arnhem de première van documentaire ARNHEM FOR EVER plaats. In aanwezigheid van de partners van Bridgo to Liberation, burgemeester van Arnhem en wethouders uit de Airborne Region vertoonden zij deze documentaire voor het eerst. Binnenkort wordt de film op televisie vertoond.

De Slag om Arnhem

September 1944. De bevrijding lijkt op een steenworp afstand. Maar liefst 12.000 geallieerden zullen via de brug bij Arnhem ‘de achterdeur nemen’ naar Duitsland en Europa bevrijden van de bezetter. Binnen 48 uur zal het over zijn. Maar het loopt mis. In plaats van de bevrijding, wordt het de laatste gewonnen slag van de Duitsers.

Wát maakt dat elk jaar in september, nu al 75 jaar na dato, veteranen, hun familie en vele Arnhemmers bij elkaar komen om vol overgave ‘een verloren slag’ te herdenken?

Een documentaire over bravoure, onmacht en eeuwige vriendschap

Bridge to Liberation en Omroep Gelderland hebben twee jaar geleden documentairemaakster Sandra Parry gevraagd om een documentaire te maken over het leven ná de Slag om Arnhem; over de jaarlijkse pelgrimstocht.  Zo staat dat van de Engelse veteraan Wilf Oldham (1920) nog steeds in het teken van de tien dagen die hij in 1944 in Arnhem doorbracht. Zijn hele huis ‘ademt’ Arnhem en hij leeft het hele jaar toe naar de herdenking. Al meer dan 35 jaar wordt hij dan liefdevol ontvangen bij Peter en Maria in Renkum. Wilf is voor hen allang niet meer alleen veteraan, Maria noemt hem inmiddels ‘haar tweede vader’.

Veteraan John Jeffries (1922), probeerde als jonge parachutist Arnhem en omstreken tevergeefs te bevrijden. Hij verbaast zich nog steeds over de hartelijkheid en dankbaarheid van de Arnhemmers, die zoveel verloren in de slag. Ondanks zijn hoge leeftijd maakt hij als eerbetoon aan zijn gesneuvelde kameraden opnieuw de parachutesprong.

Ook voor jongere generaties betrokkenen blijkt de herdenking louterend. Zo verloor Sara Lock op jonge leeftijd haar vader in de slag. Haar jaarlijkse reis naar zijn graf brengt haar weer even dichterbij hem. In de film schenkt ze zijn brieven aan een museum, om via de ooggetuigenverslagen de geschiedenis levend te houden.

Impact van oorlog

Bridge to Liberation heeft zichzelf ten doel gesteld om op een nieuwe manier, met een breed publiek, stil te staan bij de impact van de Slag om Arnhem. Daaruit lering trekken en lessen vertalen naar nu en de toekomst, vergroot de relevantie van de impact van oorlog en de waarde van vrijheid voor komende generaties. Het uitbrengen van een documentaire over deze generatie-overschrijdende bijzondere pelgrimstocht brengt Bridge to Liberation een stapje dichter bij het bereiken van dit doel.

Uitzendingen:


maandag 2 september 2019 om 17:20 uur bij Omroep Gelderland, daarna ieder uur herhaald
zondag 15 september 2019 om 19.15 uur bij de NTR op NPO 2

De documentaire is vanaf 2 september online te bekijken via Uitzending Gemist (van Omroep Gelderland).

Reacties