Arnhem koploper bij aanvragen Jeugdsportfonds

ARNHEM – Van alle steden in Nederland wordt vanuit Arnhem relatief gezien het vaakst een beroep gedaan op het Jeugdsportfonds, blijkt uit cijfers van Volksgezondheid & Zorg.

Om sporten door kinderen en jongeren in de leeftijd van 4 tot en met 17 jaar mogelijk te maken bestaat er in Nederland een Jeugdsportfonds. Dat fonds biedt kansen voor deze doelgroep als ze opgroeien in een gezin waar onvoldoende geld is om de contributie van een sportvereniging te kunnen betalen. Het Jeugdsportfonds betaalt dan die contributie of soms ook sportattributen.

In Nederland, één van de rijkste landen ter wereld, groeien 1 op de 8 kinderen (ruim 423.000 / bron: SCP armoedesignalement 2014) op in een gezin dat rond moete komen van een bestaansminimum. 150.000 daarvan kunnen nergens aan meedoen terwijl sporten goed is voor de ontwikkeling een toekomst van kinderen. In Arnhem werd in 2015 een relatief groot beroep gedaan op het Jeugdsportfonds.

Arnhem is een relatieve koploper
In 2015 zijn er in totaal 42.604 aanvragen voor een bijdrage uit het Jeugdsportfonds goedgekeurd. Relatief gezien kennen Arnhem, Breda, Vlissingen en Capelle aan den IJssel de meeste aanvragen.

In Arnhem gaat het om 2.011 aanvragen en daarmee loopt het in absolute zin achter op Amsterdam (5.435 aanvragen), Rotterdam (4.440) en Breda (2.312). Maar gelet aan het aantal inwoners is Arnhem in relatief opzicht de koploper (95 aanvragen per 1.000 inwoners), gevolgd door Breda (89,3), Vlissingen (86,6) en Capelle aan den Ijssel (84,3).

De getallen van alle deelnemende gemeenten zijn te vinden op deze kaart. Van de 393 gemeenten die Nederland in 2015 telde, zijn er in 141 gemeenten geen aanvragen gedaan.

De doelstelling van het Jeugdsportfonds is het bevorderen van sportdeelname van kinderen in achterstandssituaties door het leveren van een financiële bijdrage (van maximaal € 225 per kind per jaar).

De gemeente Arnhem hanteert voor jongeren van 4 tot 18 jaar met een GelrePas die lid zijn of willen worden van een sportvereniging ook de volgende regeling. Zij hoeven hun contributie niet zelf te betalen. De contributie wordt via de gemeente Arnhem betaald.

Kijk voor meer informatie op de site van de gemeente.

Jeugdcultuurfonds in Arnhem niet in beeld
Naast het Jeugdsportfonds bestaat er ook een Jeugdcultuurfonds. Voor een bijdrage van te hoogste € 450 per kind per cursusjaar kunnen lessen worden gevolgd op het gebied van kunst en cultuur. Hiervoor is dezelfde doelgroep in beeld, namelijk kinderen en jongeren van 4 tot en met 17 jaar uit financieel minder draagkrachtige gezinnen.

Aanvragen worden gedaan door onafhankelijke intermediairs, professionals die al betrokken zijn bij het gezin. Het toegekende bedrag wordt direct betaald aan de instelling waar het kind les heeft.

Sinds de oprichting van het Jeugdcultuurfonds is het aantal kinderen dat door ons geholpen is, spectaculair gegroeid, van 147 kinderen in 2009 naar 6.308 kinderen in 2015. Vanuit Arnhem is er geen enkele aanvraag ingediend omdat de gemeentelijke deelname is beperkt tot gemeenten met minder dan 100.000 inwoners.

Kinderarmoede
Bovenstaande cijfers bieden een dramatisch inzicht in de groei van het aantal kinderen dat opgroeit in armoede, ook in Arnhem. Morgen wordt door kinderrechtenorganisaties Save the Children en Defence for Children een oproep gedaan aan de Regering om die armoede te bestrijden.

Zij presenteren dan vier aanbevelingen die kinderen uit de armoede moeten halen aan staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) en een vertegenwoordiger van de Europese Commissie.

“Geen kind verdient het om aan de zijlijn te staan”, reageert Klijnsma op de aanbevelingen. Het kabinet trekt jaarlijks 100 miljoen extra uit voor de armoedebestrijding onder kinderen, bleek op Prinsjesdag. “Zo kunnen die kinderen ook mee op schoolreisje en kunnen ze meedoen met sport en muziekles.” (Bron: ANP)

Armoedeagenda
De visie van de gemeente Arnhem op het thema armoede, de maatregelen en achtergrondinformatie is te vinden in de Armoedeagenda 2015 – 2018.

Foto: Harry Gerritsen
(De afgebeelde personen of verenigingen hebben geen directe relatie met het Jeugdsportfonds)

 

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Arnhem koploper bij aanvragen Jeugdsportfonds"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*