Arnhem als voorbeeld op de RUIMTEVOLK Expeditie 2013

{

Vorige week donderdag kwamen ruim 300 professionals uit de wereld van de ruimtelijke ontwikkeling naar Arnhem voor de RUIMTEVOLK Expeditie 2013. RUIMTEVOLK is een vooraanstaand kennis- en inspiratieplatform én een netwerkorganisatie voor ruimtelijke vraagstukken. Dit platform is in 2007 opgericht door Arnhemmer Sjors de Vries die ik enige tijd terug interviewde over de Expeditie 2013.

Bij deze Expeditie is het RUIMTEVOLK gelukt om het thema “Nieuw Kapitaal” inhoud te geven door inspirerende bijdragen van een groot aantal sprekers, zoals de keynotes Marleen Stikker, Frans Soeterbroek, Sebastian Olma, Daan Roosegaarde en Rob Wijnberg. Niet alleen door de locatie (Eusebiuskerk), maar ook door het “Arnhem Lab” was de Expeditie een “Arnhems feestje”. In het Arnhem Lab stond de ontwikkeling van Rijnboog en Coehoorn centraal als gebiedsontwikkeling van de toekomst. Weliswaar met een vraagteken, want die ontwikkelingen zijn voor een deel nog niet concreet, maar de landelijke belangstelling is overweldigend. Het “Arnhem Lab” was het praktische voorbeeld op de Expeditie dat liet zien dat Arnhem niet achter de feiten aanloopt.

Over het project “Coehoorn Centraal” tegenover het Arnhemse station is al veel geschreven, maar toch kunnen de in het project geïnteresseerden er maar geen genoeg van krijgen. De grote belangstelling van de vakwereld in binnen- en buitenland zet Arnhem op de kaart als een stad met een massa aan veelbelovende initiatieven. Op de Expeditie 2013 werd het Arnhem Lab maar liefst twee keer aangeboden als hét laboratorium van de stedelijke transformatie van de toekomst.

Arnhemmers Edwin Verdurmen en Peter Groot, die de leiding hadden over het Arnhem Lab, waren zeer tevreden met de grote belangstelling. Uiteraard stelden de deelnemers veel vragen over deze nieuwe vorm van ontwikkelen. Op een aantal daarvan kon echter (nog) geen antwoord worden gegeven. Deze vorm van organisch ontwikkelen, waarbij de gemeente het projectgebied heeft “losgelaten” of “vrij gegeven” is redelijk uniek en pas vrij recent van start gegaan. Veel is er dan ook nog niet te zien van de energie die in deze ontwikkeling is gestoken

Wat al wel duidelijk zichtbaar is in het gebied is het stadspark dat in een tijdsbestek van twee weken is gerealiseerd en onlangs door Staatssecretaris Sharon Dijksma is geopend. Buurtbewoners zijn heel erg blij met die ontwikkeling. Het aardige van de ontwikkeling van het Coehoorn-gebied is dat iedereen erbij betrokken kan zijn. Dat geldt voor de bewoners even zeer als voor de toekomstige gebruikers uit de creatieve sector. Daar zit ook de kennis die voor deze ontwikkeling gebruikt kan worden en d√°t is het nieuwe kapitaal. En over kennis gesproken, het zogenaamde Coehoorn College staat al in de steigers.

Coehoorn Centraal was dus op de RUIMTEVOLK Expeditie 2013 hét praktische voorbeeld van het nieuwe kapitaal waar keynote- en andere sprekers het over hadden. En met een knipoog naar Karl Marx en zijn theorie over de “Entfremdung” (vervreemding) werd het duidelijk dat het “nieuwe kapitaal” overal aanwezig blijkt te zijn waar een brede betrokkenheid en vertrouwen de ruimte krijgen. Als je het bij een ontwikkeling zo voor mekaar krijgt dat het vervreemdingsproces van de burger ten opzichte van de overheid, die bijvoorbeeld haar bemoeienis “loslaat”, wordt omgekeerd, dan kan er ineens van alles. En het project Coehoorn Centraal zal dat als platform voor het nieuwe kapitaal gaan bewijzen.

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Arnhem als voorbeeld op de RUIMTEVOLK Expeditie 2013"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*