Arnhem een stad zonder (of juist met) durf?

Alex Kühne, een van de oprichters van Toneelgroep Oostpool, reageerde naar aanleiding van zijn afscheid van Toneelgroep Oostpool, in De Gelderlander op acht kernbegrippen uit de afgelopen acht jaar.

Over de stad Arnhem zegt hij het volgende:
“Na Amsterdam, Rotterdam en Den Haag is Arnhem de beste stad van Nederland. Omdat ze alles heeft: Oostpool, Introdans, Het Gelders Orkest en Generale Oost. En in principe een heel mooie schouwburg. Acht jaar geleden is er veel nieuw bloed naar de stad gekomen. Iedereen wilde met elkaar samenwerken. Toch is Arnhem een slow-stad. Het creatief denken is er geweldig, maar in de uitvoering schiet ze tekort. Ik zie vooral een gebrek aan durf om in goede mensen te investeren.”

Maar wat is durf eigenlijk?

Dit jaar viert de Hanze Hogeschool in Groningen haar 210-jarig bestaan. In 1798 werden de fundamenten gelegd met de oprichting van de Academie voor Teeken-, Bouw- en Zeevaartkunde. De geschiedenis van het Groninger beroepsonderwijs is er sindsdien een geweest van pieken en dalen, van rechte wegen, omwegen en doodlopende wegen. De huidige Hanzehogeschool Groningen dankt haar bestaan aan vele voorlopers die initiatief namen en, soms dwars tegen de tijdgeest in, vast bleven houden aan hun idealen. Het lustrum van de Hanzehogeschool Groningen staat dan ook in het teken van 210 jaar DURF.

Corné Kox, docent nieuwe media aan de Hanze Hogeschool vroeg begin dit jaar een aantal mensen welke lading zij aan het woord Durf gaven en nodigde hen uit deze vraag vervolgens aan iemand anders te stellen. Marco Derksen, initiatiefnemer van Arnhem Direct omschreef het als volgt: “Voor mij betekent durf, risico’s durven nemen. Beslissingen nemen zonder zekerheid en vaak zonder steun van je omgeving. Of dat nu gaat om het opzeggen van je baan, het investeren in het onbekende of het aangaan van grote financiele risico’s.” Vervolgens stelde hij de vraag aan mij.

Mijn antwoord op de vraag was Durf is je hart volgen. Maar een van de mooiste omschrijvingen in de serie Durf! kwam van Sanne Roemen. Naast dat het een heel persoonlijke omschrijving is, legt zij een mooie link naar internet en de kansen en mogelijkheden die dit biedt. Durven is volgens haar een goed idee.

“Als je zichtbaar durft te zijn en mensen om je heen durven ook meer en meer, dan wordt het maaiveld van jouw realiteit steeds hoger, dan staat niet alleen maar jouw koppie daar bovenuit te prijken, maar dan sta je er samen! Dat maaiveld is best een mooie plek. Het risico dat het lukt, dat je gaat blozen omdat je een publiek compliment krijgt, het risico dat je je eigen talenten ontdekt en daar ook op aangesproken wordt. Dan merk je soms dat je daarvoor niet uitgelachen wordt, maar dat je juist applaus krijgt en complimenten en constructieve reacties. Dan wordt durven ineens heel leuk! ”

A.s. maandag wordt het bekendste Arnhemse meisje Loesje 25 jaar. Nog altijd durft ze stiekem posters te plakken om haar mening en ideeën over de wereld met de wereld te delen. Durven is gewoon doen!

Dankzij internet hoef je tegenwoordig niet meer in het donker de straat op met een stapel posters en een emmer plaksel om je mening of ideeën te verkondigen. En je hoeft ook niet (meer) te wachten tot dat anderen in je investeren. Internet maakt durven een stuk makkelijker; je begint gewoon en maakt jezelf zichtbaar. Op Arnhem Direct bijvoorbeeld. Investeren gaat namelijk niet alleen over geld, maar bijvoorbeeld ook over een podium bieden waar mensen zichzelf, hun talenten, ideeën en meningen zichtbaar kunnen maken.

Durf jij jezelf te laten horen en zien?

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Arnhem een stad zonder (of juist met) durf?"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*