Arnhemse Allee had armetierige allure

Er was al aandacht voor de Maycrete-woningen op Alteveer, maar in Arnhem werden méér noodwoningen n√° de oorlog gebouwd. Tussen de Geitenkamp en de tegenwoordige A12 – waar nu de buurt Arnhemse Allee ligt – werd in 1946 en 1947 een heel buurtje van niet minder dan 186 woningen uit de grond gestampt. Het grondgebied was toentertijd van de gemeente Rozendaal. In de jaren zestig en zeventig werden de huisjes gesloopt.

Door oorlogsschade was er dermate grote woningnood dat de bouw van deze woningen – evenals de Maycrete-exemplaren – noodzakelijk was. De woningen lagen – zeker in de jaren vijftig – nogal geïsoleerd in het bos. Onder andere de Varenstraat, Juniperusstraat, Eikstraat, Paddestoelstraat en Mosweg waren op die plek. De noodwoningen – opgetrokken uit hergebruikt materiaal – werden in 1965 en 1966 alle gesloopt en maakten plaats voor moderne huur- en koophuizen. De huidige Varen-, Eik- en Paddestoelstraat liggen anno nu niet geheel op dezelfde plaats, maar hebben wél de oude benaming gekregen. Maar de Mosweg heet nu Moslaan.

Bedriegertjes

De woningen hadden stenen vloeren, kleine slaapkamertjes en een iets grotere keuken-met-toilet. De kinderen-van-toen bewaren meestal mooie herinneringen aan de buurt. Spelen op de taluds van de latere snelweg A12, bosbessen en paddenstoelen plukken in de bossen van Rozendaal, de Bedriegertjes en de kettingbrug bij het Kasteel kan menigeen zich nog herinneren. De gezinnen waren groot en meestal katholiek. Er werd wél gediscrimineerd; echte Geitenkampers keken noodwoningbewoners met de nek aan. Oktober jl. was er een re√ºnie van oud-bewoners van dit buurtje. Dat wil zeggen zestigplussers die er in hun jeugd woonden en speelden waren present.

Trouwens, er stonden op meer plekken noodwoningen in het Arnhemse. Aan de nu verdwenen Harmonielaan op Alteveer, vlakbij de Diepenbrocklaan en Moscowa, stond een complex van de Algemene Woningbouwvereniging Arnhem.

Straatnaamgeving

Hergebruik van namen van verdwenen straten gebeurt overigens wel vaker. Stedelijke herinrichting dwingt het gemeentebestuur soms om straten op te heffen. Zo leidde de opheffing in de de jaren negentig van voormalig Regionaal Woonwagenkamp IJsseloord II tot eliminering van de Koperslager-, Stoelenmatter-, Bezembinder-, Marskramer-, Koopman-, Rolleman- en Neringstraat. Op die locatie is nu een businesspark. De Arnhemse Commissie Straatnaamgeving heeft een lange memorie. Zo kwam er in de buurt Schuytgraaf-Zuid een nieuwe Koperslagersveste. Trouwens, in de zuidelijke binnenstad verdween in de loop der tijd menige steeg. De Nut-, Snor-, Wijn- en Voermansteeg staan niet meer op de Arnhemse plattegrond. Maar wie weet, maken zij bij de realisering van dit stadsdeel een rentree als straat, weg, pad of singel.

Beeld: Gelders Archief, noodwoningen aan de Juniperusstraat in 1958. Op de foto is zelfs een kapper en winkeltje te zien. De metalen teilen en vuilnisemmer evenals de snoepautomaten aan de muur zijn nog te bezichtigen in het Openluchtmuseum. De auto van een mij onbekend merk heeft heden ten dage een antiquarische status. Die ijzeren sprieten-met-tuidraden op het dak zijn televisieantennes.

Gelders Archief, ca. 1960, noodwoningen aan de Harmonielaan met op de achtergrond Diepenbrocklaan. In 1968 zijn de huisjes afgebroken.

Tag: Zie ook de tag Ansichtkaarten voor méér beelden van en verhaaltjes over het Arnhem-van-weleer.

Reacties

Over de auteur

Kees Crone
Kees Crone is journalist en columnist. Hij publiceerde een aantal boeken over Arnhem en schrijft regelmatig op Arnhem-Direct. Hij is bovendien secretaris van de Vereniging Stadsschoon Arnhem.