OPINIE: “Maak de Korenbeurs van de Korenmarkt”

Al ruim 30 jaar wordt er in Arnhem gesproken over een betere invulling van de Korenbeurs. Talloze ideeën zijn de revue gepasseerd, zoals een discotheek, een bierbrouwerij, een café-restaurant, een toeristische informatiepunt en een mobiele politiepost.

Deze creatieve invullingen zijn allemaal niet verder gekomen dan de tekentafel. Het was financieeel onhaalbaar, het had geen toegevoegde waarde, de ondernemersgeest werd gestopt door de logische en realistische argumenten om het avontuur ‘Korenbeurs’niet aan te gaan.
Hoe nu verder?

Binnen één jaar komt de Korenbeurs leeg te staan, op een anti-kraakinvulling zitten waarschijnlijk heel weinig mensen te wachten. De Arnhemse geschiedenis heeft duidelijk gemaakt dat het Filmhuis, sinds 1973 de hoofdbewoner van de Korenbeurs, vooral een vreemde eend in de bijt op de Korenmarkt was. Het is niet voor niets dat bij vele muzikale evenementen op dit Arnhemse uitgaansplein het Filmhuis uitgekocht moest worden.

Ook de horeca profiteerde nauwelijks van de filmbezoekers. Een enkele uitzondering daargelaten, zoals het inmiddels ter ziele café Het Podium, maar ik durf te stellen dat er nauwelijks synergie is geweest tussen het Filmhuis en de horeca-zaken op de Korenmarkt.

Ik pleit derhalve voor een echte keuze: maak de Korenbeurs onderdeel van de Korenmarkt. Sloop het grootste deel van de onderkant en zet het gebouw op pilaren, zodat er onder de Korenbeurs een overdekt terras mogelijk wordt.

Vanzelfsprekend worden de monumentale waarden van het gebouw in ere gehouden( bakstenen/ tableau etc). Het overgebleven deel van de Korenbeurs zou dan wisselend gebruikt kunnen worden voor bv. kleedruimtes voor artiesten, de plek van een DJ, camerabewaking, lichteffecten en als vergaderruimte voor de Korenmarkt Belangenvereniging.

Het voortouw voor deze transformatie moet komen van de gemeente, de Korenmarkt-ondernemers zouden via de meeropbrengst van de terrasvergunningen de gemeentelijke investering mede-financieren.

Met een open doorgang is de Korenbeurs geen sta-in-de weg meer. Het is een ankerpunt , op de Korenmarkt kan er dan ook echt ‘geparadeerd’ worden, het wordt de typische Arnhemse plek van zien en gezien worden.

Bob Roelofs,
gezegend met vele Korenmarkt-voetstappen

Reacties