Arnhemse Koerden: ‘Wie zwijgt stemt toe’

Arnhemse Koerden voor het Musis Sacrum op maandag 14 oktober © Zefanja

Het Turkse leger is in noordoosten van Syrië met aanvallen bezig, daar waar veel Koerden leven. Ook in Arnhem lieten Koerden vandaag van zich horen. Op het Velperplein verzamelden zich ongeveer honderd Arnhemse Koerden van alle leeftijden, deelden een pamflet uit aan voorbijgangers (lees daarvoor verder) en scandeerden teksten in twee talen. De demonstratie verliep rustig [lees ook het naschrift!].

Het pamflet:

Nederland Grijp In En Steun Democratie

Wij zijn hier vandaag bijeen omdat de Turkse dictatuur en agressie een carte blanche heeft gekregen  om een massamoord te plegen op Koerden, Assyriërs, Arabieren, Turkmenen en andere minderheden die zich samen hebben georganiseerd in de Democratische Federatie van Noord Syrië.

Na het verslaan van de IS, hebben Koerden, Assyriërs, Arabieren, Turkmenen en andere bevolkingsgroepen de kans gegrepen om een seculaire maatschappij op te bouwen op basis van democratie en gender-gelijkheid. Deze inclusieve samenleving waarin alle etniciteiten en religies in veiligheid en gelijkwaardigheid leeft, is nu in gevaar.

De Turkse dictatuur heeft de democratische ontwikkelingen met argwaan gevolgd en is angstig dat deze democratie ook kan overwaaien naar Turkije, waar meer dan 25 miljoen Koerden wonen. Erdogan is bang de macht te verliezen en probeert de machtspositie te behouden door anderen te onderdrukken, journalisten op te sluiten of het land uit te zetten, parlementsleden vast te zetten en gekozen burgemeesters uit hun functie te plaatsen. Nu is de stap gezet om zijn leger van jihadisten in te zetten een massamoord te plegen op de Koerden. Erdogan wil de Democratische Federatie van Noord Syrië vervangen voor een jihadistisch kalifaat.

De Trump administratie heeft de weg vrij gemaakt voor Erdogan en zijn leger van jihadisten huurlingen om dood en verderf te zaaien in een ander soeverein land. Zij krijgen nogmaals de mogelijkheid om de enige kans op democratie om zeep te helpen. De EU, VS en Verenigde Naties kijken toe en laten Turkije zijn gang gaan. Dit ondanks het feit dat de Koerden samen met de lokale bevolkingsgroepen de belangrijke factor in Syrië is van de internationale coalitie in de strijd tegen IS. Er zijn meer dan 13.000 moedige mensen gestorven in de strijd tegen IS. Deze vrouwen en mannen hebben hun leven gegeven om de wereld veiliger te maken, zowel in Syrië als Europa.

Democratisch Volkscentrum Arnhem vraagt dringend om:

Een no fly zone in Rojave en het Noorden van Syrië

Verbod inzet afstand artillerie

Economische sancties tegen Turkije

Zich als Nederland en de EU niet laten gijzelen door de machtspositie van Erdogan in de afgesproken vluchtelingen deal: de stroom van vluchtelingen naar is Europa is niet afgenomen door deze deal, maar door de veiligheid van de Democratische Federatie van Rojava, Noord Syrië.

Aldus getekend: gemeenschappen uit Koerdistan op 14 oktober 2019

Naschrift

15/10: Bij nader inzien verliep de demonstratie helaas niet helemaal rustig: Omroep Gelderland was aanwezig toen er een klein opstootje plaats vond. De Koerdische gemeenschap demonstreert de hele week in Arnhem.

Reacties