Arnhemse straatnamen die refereren aan Indische geschiedenis

Er kan getwist worden over een al dan niet Indische buurt in Klarendal. Feit is wel dat in deze wijk de Sumatra-, Java-, Atjeh- en Solostraat zijn.

Maar er zijn nog méér straten, wegen en lanen die naar ons Indische verleden terugvoeren. En – uiteraard niet te vergeten – Arnhem heeft ook nog Museum Bronbeek waar onze koloniale historie centraal staat.

Toen eind 19e eeuw het gebied tussen de Hoflaan, Neerlandstuinstraat, Rosendaalsestraat en de Klarendalseweg werd bebouwd, kregen de straten namen die ontleend waren aan Nederlands Indië, het huidige Indonesië. Zo verwijst de Solostraat naar de Prins van Solo.

Lombok

Merkwaardigerwijs heeft de buurt Lombok in de wijk Heijenoord geen enkele Indische straatnaam, waar je die toch zou verwachten op een plek vernoemd naar dit Indische eiland in de gordel van smaragd.

De aanleg van het Arnhemse Lombok startte eveneens eind 19e eeuw. Woningbouwvereniging Openbaar Belang realiseerde er verschillende typen woningen, winkels, openbare gebouwen en wijkvoorzieningen.

Lombok mag met recht één van de eerste systematisch ontworpen arbeiderswijken in Arnhem worden genoemd. Men neemt aan dat de naam Lombok in de volksmond is ontstaan. De buurt werd namelijk gerealiseerd tijdens een oorlog op Bali en Lombok. Die strijd werd indertijd in de Nederlandse bladen van dag tot dag gevolgd. Om die reden werden nieuwe wijken en buurten in veel steden in ons land Lombok genoemd. Zo geschiedde tevens in Arnhem.

Overigens werd op last van de Duitsers de Wilhelminastraat in 1942 veranderd in Lombokstraat.

Arnhemse Broek

In de buurt Arnhemse Broek hebben maar liefst vier straten en één hof een naam met een Indische connectie. Dat zijn resp. J.P. Coen, G.W. van Imhoff, H.W Daendels, A. Valckenier en A. van Diemen. De Arnhemse Van Heutzlaan en Karel van der Heijdenweg liggen in de iets sjiekere buurt Hazegrietje.

De naamgevers van deze straten herinneren aan Nederlands koloniale verleden in de Oost. Karel van der Heijden was generaal in de oorlog met Atjeh en later van 1887 tot 1900 commandant op Bronbeek. Joannes van Heutz was topmilitair en van 1904 tot 1909 gouverneur-generaal in Nederlands Indië.

In Presikhaaf III herinneren nog eens twee straten aan Indië. Dat zijn respectievelijk de Karel Doorman- en Lacombléstraat. Doorman en Lacomblé kwamen beiden om in 1942 tijdens de Slag in de Javazee.

Beeld: Oude ansichtkaart van Javastraat uit 1903 van collectioneur Frans Brink, Westervoort.

Tag: Zie ook de tag Ansichtkaarten voor méér beelden van en verhaaltjes over het Arnhem-van-weleer.

Reacties

Over de auteur

Kees Crone
Kees Crone is journalist en columnist. Hij publiceerde een aantal boeken over Arnhem en schrijft regelmatig op Arnhem-Direct. Hij is bovendien secretaris van de Vereniging Stadsschoon Arnhem.

Wees de eerste die reageert op "Arnhemse straatnamen die refereren aan Indische geschiedenis"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*