Arnhemse voorbeelden in Bordeaux: Naar een toekomst zonder koolstoffen

Tijdens de laatste dag van een driedaags Frans congres in Bordeaux over energietransitie (Assises Européennes de la Transition Energétique’) gaf wethouder Anja Haga (Duurzaamheid/Energie Made In Arnhem) gisteren een presentatie over praktische Arnhemse voorbeelden.

Deze voorbeelden lieten de rol zien van een lokale overheid, zoals de gemeente Arnhem, om een koolstof-loze toekomst met 100% hernieuwbare energie te bereiken. Na een promotiefilmpje over Arnhem, noemde Haga Arnhem ‘Electric City of the Netherlands’ en wees op het programma ‘New Energy Made in Arnhem’.

Anja Haga, Adjointe au développement durable, en charge du programme ¬´ Energy made in Arnhem ¬ª, Ville d’Arnhem, Pays-Bas

In dat kader werden de vele bekende initiatieven gepresenteerd, van de gemeentelijke waterstofauto, en het verder energie-efficiënte wagenpark van de gemeente, tot en met de Trolley 2.0 die momenteel in ontwikkeling is. Haga ging aan de hand van de diverse voorbeelden in op thema’s zoals economie en duurzaamheid, schone mobiliteit, energie efficiëntie en hernieuwbare energie.

Stadverwarming in Schuytgraaf, zonnepanelen op openbare gebouwen, aanleg van zonnevelden, de bouw van een waterstoftankstation, elektrische en bussen op groen gas, allemaal duurzame ontwikkelingen om de diverse thema’s te illustreren.

Ook kwamen bestaande samenwerkingsverbanden en netwerken in Arnhem en de regio Arnhem-Nijmegen aan de orde. Aan het slot van de presentatie deelde wethouder Haga de ‘lessons learned’ met de aanwezige congresgangers.

Arnhem stond met deze presentatie gisteren in de internationale schijnwerpers als ‘elekticiteitsstad’ van Nederland maar er is zeker nog een lange weg te gaan naar een toekomst zonder koolstoffen en 100% hernieuwbare energie.

Welke stappen er in één jaar tijd zijn gezet kan misschien volgend jaar worden verteld als de conferentie over energietransitie in Genève zal plaatsvinden.

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Arnhemse voorbeelden in Bordeaux: Naar een toekomst zonder koolstoffen"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*