Biënnale Gelderland 2016 vanaf vrijdag in Arnhem

Morgen (vrijdag 14 oktober) start de Biënnale Gelderland 2016 met als thema ‘Living, Giving!’. Deze biënnale wordt afwisselend georganiseerd door Museum Het Valkhof (Nijmegen) en Museum Arnhem. Dit jaar is Museum Arnhem aan de beurt en heeft Hanne Hagenaars uitgenodigd als curator en haar gevraagd naar een concept dat recht zou doen aan de actuele stand van zaken in zowel de Gelderse beeldende kunst, als aan de positie van de hedendaagse kunst in het algemeen.

Volgens Hagenaars staan kunstenaars niet met hun rug naar de maatschappij. Juist kunstenaars willen graag een open verbinding met een wereld, die breder is dan de kunstwereld. De wereld is hun voedingsbodem. De betekenis van kunst is dat het de wereld beter maakt. Het is onbaatzuchtig, omdat het bij kunst niet om geld gaat, in ieder geval niet op het moment dat het gemaakt wordt.

Hanne Hagenaars schrijft verder over haar curatorschap: “In mijn visie staat goede kunst boven ‘meningen’, de standpunten die je via Facebook en Twitter om de oren vliegen. Kunstenaars formuleren antwoorden die niet voor de hand liggen, onorthodoxe visies, omkeringen. In de kunst gaat het niet om een mening, maar om een overweging.

Voor de Biënnale Gelderland 2016 nodigde ik Gelderse kunstenaars uit en vroeg hen een verbintenis aan te gaan met mensen die in Arnhem wonen of werken. Het idee was dat kunstenaar een kunstwerk zou maken voor een bepaalde persoon, als het ware een cadeau, dat gebaseerd is op gesprekken over het leven, lot en keuzes van deze Arnhemmer, zijn geluk en tegenslag.”

Op 20 locaties verspreid over Arnhem is deze jubileumeditie van de Biënnale Gelderland te zien van vrijdag 14 oktober tot en met zondag 20 november. De deelnemende kunstenaars zijn: Aline Eras, Danielle Lemaire, Elejan van der Velde, Fiona Lutjenhuis, Hanne van der Woude, Heidi Linck, Heidi Sincuba, Hendrickje Schimmel, Ide Andre, Kinke Kooi, Maison the Faux (Joris Suk en Tessa de Boer), Mounira Al Solh, Rinke Nijburg, Rudolf Romero, Simon van Til en Nazmiye Oral. Solo’s: Dorian Hiethaar, Ben Joosten, Gerard Koek, TADA projecten (Marije Vermeulen en Guido Nieuwendijk) en Lieven Hendriks & Jaap Kroneman.

De Biënnale Gelderland wordt financieel ondersteund door de provincie Gelderland, Mondriaanfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, gemeente Arnhem en Rabobank Stimuleringsfonds. Kijk voor meer informatie op: http://www.biennalegelderland.nl

Openingstijden:

Donderdag tot en met Zondag van 12.00-17.00 uur

Startpunten:

Rozet, Kortestraat 16 en Museum Arnhem, Utrechtseweg 87, Arnhem

Tickets:

Kinderen tot en met 12 gratis Jongeren tot 18 jaar: € 5,00 Volwassenen: € 17,50 en € 12,50 voor Museumjaarkaarthouders (te koop bij de startpunten). Dit is inclusief publicatie, kaart en consumptie. Met het toegangsbewijs zijn alle locaties gedurende de hele tentoonstellingsperiode toegankelijk.

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Biënnale Gelderland 2016 vanaf vrijdag in Arnhem"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*