Bouw in Schuytgraaf ligt door zomer praktisch stil

In Arnhem in de Betuwe, ofwel Schuytgraaf, is het ook zomer. Omstreeks 2004 werden er de eerste woningen opgeleverd waar deze Vinex-wijk over tien jaar gereed zal zijn. Ruim één jaar geleden opende Winkelcentrum Schuytgraaf eindelijk de deuren. De buurten Zuydereiland en ViaNova zijn momenteel in verschillende stadia van ontwikkeling. Nog even en daar wordt eveneens volop gewoond.

In het zuidwesten van Arnhem ligt de wijk Schuytgraaf. In totaal worden er zo’n 6.250 woningen gerealiseerd, verdeeld over 25 buurten die elk hun eigen karakter en architectuur hebben. De ligging geeft de wijk en buurten een aparte uitstraling. De (trolley)bus en zelfs het spoor zorgen ervoor dat de Arnhemse binnenstad en de rest van het land makkelijk bereikbaar zijn. In het noordoosten van Schuytgraaf ligt Locatie 3.0 (voorheen Veld 3). Hier speelt duurzaamheid een belangrijke rol, hetgeen betekent dat er niet alleen duurzame woningen worden gebouwd, maar dat de buurt zélf ook duurzaam is.

Duurzaam

Die duurzaamheid wordt op verschillende wijzen bewerkstelligd. Zo is het bouwproces zeer efficiënt, hebben de woningen zonnepanelen en zijn er tal van andere slimme, energiebesparende oplossingen toegepast. Bovendien krijgen nieuwe bewoners straks instructies hoe ze hun energieverbruik en CO2-uitstoot kunnen terugdringen.

In ViaNova worden in totaal 73 woningen gebouwd. Het gaat om een combinatie van huur- en koopwoningen van diverse grootten. Volgens de makelaarsbrochure zijn bos en water vlakbij. Van dat water klopt wel, maar welk bos wordt bedoeld is niet meteen duidelijk, tenzij de bij Arnhem-Noord gelegen Veluwe wordt bedoeld. “ViaNova is een geweldige plek voor kinderen om op te groeien” en “Voor elk wat wils”, meldt de makelaar jubelend.

Zuydereiland

Zuydereiland wordt op andere wijze aan de man gebracht. Het gaat volgens de verkoper over “een uniek stukje Arnhem aan het water”. Kopers bepalen zelf hoe hun “droomhuis” er gaat uitzien.

Dankzij de kubistische architectuur, door het toevoegen of weglaten van modules creëert de koper zijn ideale woning. Een dakterras, balkon, zolder of extra woonlaag, het is allemaal mogelijk. Op deze wijze krijgt men de “ruimte van een vrijstaand huis en de rust van wonen aan de plas”, aldus het verkoopmateriaal. Stel je voor, beneden koken met uitzicht op het water, terwijl de kinderen op het terras tussen het riet spelen. En op de bovenverdieping is alle benodigde ruimte voor bijvoorbeeld een inloopkast, speelzolder, of gelikte tweede badkamer. De verkoopbrochure ratelt maar door met superlatieven als “het loftgevoel”, of gewoon leven op op één ruime, open vloer. Alles is mogelijk, om te besluiten met de open deur: “Zo hoort wonen toch te zijn?”.

Enfin, die koper moet wél de beurs trekken. Het met individuele smaak samengestelde optrekje kost minstens 360.000 euro. Vrij op naam, dat dan weer wel.

Beeld: Foto’s Zuydereiland en VilaNova, Kees Crone

Reacties

Over de auteur

Kees Crone
Kees Crone is allereerst journalist en daarna schrijver. Hij houdt van zijn geboortestad. Zijn laatste boek uit 2018 heet daarom: Arnhem gezien door Crone.