Bridge to the Future: filmprogramma

Vanaf 6 september vertoont Focus Filmtheater Arnhem drie films rond het thema ‘geweldloos verzet’, een thema van alle tijden, met vele gezichten. Op 21 september spreken verschillende deskundigen tijdens de conferentie Bridge to the Future 2018 over het onderwerp onder leiding van onderzoekster Frederiek de Vlaming. Frans Timmermans, de eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie, verzorgt de key note speech. Focus Filmtheater Arnhem presenteert voorafgaand aan de conferentie drie films over het thema ‘geweldloos verzet’, die door experts voorzien worden van een inleiding of een discussie achteraf.

Filmprogramma met o.a. inleiding Eva Rovers

De eerste film is How To Start a Revolution (donderdag 6 september, 19:00 uur). Deze productie over de expert op het gebied van geweldloze revoluties, Gene Sharp, wordt ingeleid door Eva Rovers, cultuurhistoricus en auteur van o.a. ‘Ik kom in opstand, dus wij zijn’. Ze schreef daarnaast biografieën over Helene Kröller-Müller en Boudewijn Büch. Recentelijk houdt ze zich bezig met de vraag hoe duurzaam verzet mogelijk is in digitale tijden.

Film nummer twee is  A Stranger Came To Town (donderdag 13 september, 19:00 uur). Na afloop van deze documentaire over het conflict in Aleppo is er onder leiding van Sjoerd van den Berg een zaalgesprek met regisseur Thomas Vroege en met Zaid Muhammad. Zaid is een van de sprekers op de Conferentie Bridge to the Future. Hij studeerde in Aleppo toen daar de aanvankelijk geweldloze revolutie begon. In 2016 vluchtte hij naar Nederland.

De laatste film over ‘geweldloos verzet’ is Disturbing The Peace (donderdag 20 september, 19:00 uur). Deze film gaat over Israeli’s en Palestijnen die actief deel genomen hebben aan het conflict en die Combatants for Peace oprichtten om de spiraal van geweld te doorbreken. Na afloop kan de zaal onder leiding van Sjoerd van den Berg in gesprek gaan met Yonatan Shapira, een van de oprichters van Combatants for Peace.

Tickets en aanmelden
De tickets voor de films zijn verkrijgbaar via www.focusarnhem.nl.

De dertiende conferentie Bridge to the Future, georganiseerd door Stichting War Requiem – Bridge to the Future, vindt plaats in Musis in Arnhem op vrijdagmiddag 21 september 2018 van 14.00 tot 17.00 uur. De conferentie Bridge to the Future wordt mede mogelijk gemaakt door het vfonds. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via www.bridgetothefuture.nl  Er wordt een financiële bijdrage naar draagkracht gevraagd.

Over Stichting War Requiem – Bridge to the Future
Stichting War Requiem – Bridge to the Future stimuleert bewustwording op het gebied van oorlog, vrede en vrijheid door het organiseren van culturele initiatieven en gelegenheden voor gedachtewisseling en meningsvorming. De stichting organiseert jaarlijks een conferentie met als doel mensen toekomstgericht na te laten denken over oorlog en vrede. Het contact tussen militairen en burgers dat tijdens de herdenkingen van de Slag om Arnhem ontstaan is, wil zij met de conferenties voortzetten en vernieuwen.

Reacties