OMD – Bronbeek

Arnhem, 20 april 2018 fotografie tbv website Museum Bronbeek Landgoed Bronbeek met monumenten in de lente.

Wat verbindt Europa met Arnhem en wat heeft Arnhem Europa te bieden? Dat is wat in het Open Monumentenweekend van 7 t/m 9 september centraal staat. Arnhem Direct licht een paar items uit, vandaag Bronbeek.

Op zondag 9 september zijn er op landgoed Bronbeek rondleidingen. Die dag zijn er ook kinderactiviteiten én is het museum gratis open. Loop mee met een gids door het hoofdgebouw en ontdek de bijzondere architectuur van dit gebouw.

Hoofdgebouw

Het monumentale hoofdgebouw van Bronbeek is door Nicolaas Willem Rose in de beginjaren rond 1860 ontworpen als woonhuis voor zo’n 200 gepensioneerde militairen uit het leger in de overzeese koloniën. Het is nu in gebruik als tehuis voor veteranen van alle krijgsmachtdelen. Verder is er in het gebouw het museum van de Nederlandse koloniale geschiedenis. U kunt vrij rondkijken in de exposities of deelnemen aan een van de rondleidingen langs de architectuur van het gebouw.

De rondleidingen door het hoofdgebouw beginnen vanaf 12.00 uur.

Landgoed

Het landgoed Bronbeek is van oorsprong een bewoonde buitenplaats uit de 19e eeuw. In 1854 kocht koning Willem III het en liet park en villa verfraaien. De villa heeft nu nog steeds het uiterlijk dat het toen kreeg.

In 1859 schonk de koning zijn landgoed aan de staat. Die liet er een ‘tehuis voor invaliden’ van het koloniale Leger op bouwen, het huidige hoofdgebouw. Na de opening van het tehuis in 1863 namen de tehuisbewoners het landgoed agrarisch in gebruik. De villa werd toen de commandantswoning.

In 1959 kwam er een eind aan het agrarisch bedrijf. Het landgoed werd heringericht. Ondanks de wijzigingen in de loop der tijd heeft het landgoed de hoofdopzet en veel elementen van zijn oorspronkelijke aanleg behouden. In de landgoedrondleidingen hoor je over de ruim 200 jaar geschiedenis van het landgoed, de beelden, monumenten, bronnen en bomen.

De buitenrondleidingen over het landgoed starten vanaf 12.00 uur.

Volg ook de OMD Facebookpagina.

Reacties