Burgemeester Krikke verschijnt voor commissie integriteit

Pauline Krikke is, burgemeester van Arnhem en korpsbeheerder van de politieregio Gelderland-Midden, verschijnt vandaag in Den Haag voor de Commissie Integriteit Overheid (CIO).
De landelijke integriteitscommissie onderzoekt of er binnen het korps toch sprake is geweest van een misstand. Naast Krikke wordt ook voormalig korpschef Jos van Deursen geacht te verschijnen.

Een agent van Gelderland-Midden beticht de korpsleiding van oninteger gedrag. De man, werkzaam als informatie-specialist van de CIE (Crimele Inlichtingen Eenheid), doet daarbij beroep op de klokkenluidersregeling. Hoofdmoot in zijn aanklacht vormt de gouden handdruk die het hoofd P&O (personeelsafdeling) in 2006 van het korps meekreeg. Hoewel de personeelschef volgens de korpsleiding vrijwillig vertrok, kreeg hij bij zijn afscheid anderhalve ton mee. Het hoofd P&O lag toen zwaar onder vuur. Hij vormde de spil in klachten over discriminatie en intimidatie die allochtone agenten bij de Nationale Ombudsman hadden ingediend. Voorts deed de AIVD een veiligheidsonderzoek naar hem. Dat onderzoek werd door zijn vertrek echter niet afgerond.

De ombudsman achtte discriminatie niet bewezen. Wel bood Krikke excuses aan voor de bejegening door de personeelschef. De crisis in de politietop had toen al geleid tot de val van korpschef Van Deursen. Met name de vertrekregeling was voor de ondernemingsraad reden om het vertrouwen in hem op te zeggen. De gouden handdruk leidde ook tot kamervragen. Volgens de commissie Cornielje die de Gelderse politiecrisis onderzocht is de personeelschef echter in goed overleg vertrokken.

De hoorzitting bij het CIO is besloten, meldt een woordvoerder. Het gebeurt zelden dat de integriteitscommissie vermeende misstanden die klokkenluiders aanmelden, rechtstreeks in behandeling neemt. Daarvoor gelden zwaarwegende redenen. Doorgaans moeten klagers eerst interne procedures doorlopen. De commissie geeft een zwaarwegend advies aan het bevoegd gezag. In dit verband is dat wellicht vreemd omdat de korpsbeheerder zelf in het geding is, erkent de woordvoerder. ,,Er gaat een afschrift naar de minister.”

Bron: De Gelderlander

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Burgemeester Krikke verschijnt voor commissie integriteit"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*