Burgers’ Zoo bouwt grootste Mangrove-hal

Na de Bush, de Desert en de Ocean is Burgers’ Zoo van plan een nieuwe hal te bouwen. In het dierenpark komt een 3.000 vierkante meter grote mangrove-hal, waar zeekoeien, vlinders, vissen, vogels, reptielen en krabben in één ruimte leven.

De energiezuinige hal in het Arnhemse dierenpark is grotendeels geïnspireerd op het in Centraal-Amerika gelegen land Belize. Al meer dan 27 jaar beschermt Burgers’ Zoo een natuurgebied in Belize waar de mangrove een belangrijk onderdeel van vormt.

Door middel van ‘storytelling’ wil de Arnhemse dierentuin bewustwording creëren voor de kwetsbaarheid van dit stuk ongerepte natuur in Belize. De overdekte mangrove moet in het voorjaar van 2017 gereed zijn.

Ontdekkingstocht
Net zoals in de andere ‘eco-displays’, wil Burgers’ Zoo bezoekers de natuur laten ontdekken. De bezoeker start in het Centraal-Amerikaanse Belize met karakteristieke huisjes. Via één van de huisjes wandelt de bezoeker het ecosysteem van de mangrove in waar alle dieren in grote vrijheid leven. Aan de binnenzijde bevinden zich eveneens huisjes, waardoor binnen en buiten op elkaar aansluiten.

Vervolgens loopt de avonturier nieuwsgierig een zandstrandje op met onder andere leguanen, dat als overgang dient tussen het land en de zeekoeienkreek, waar men met een brug overheen loopt. De vlonder kronkelt door een mangrovebos en komt uit bij een moddervlakte waar overal krabben bij eb druk bezig zijn om hun voedsel te verzamelen en bij vloed om een veilig heenkomen te vinden. Ook vissen en mangrovekwallen zijn van dichtbij te spotten.

Langzaam daalt de bezoeker af totdat hij plotseling oog in oog met zeekoeien staat dankzij een omvangrijke panoramaruit van 12 x 1,8 meter. Het pad voert verder landinwaarts door het hoger gelegen tropisch droogbos met veel nectarplanten, waar niet alleen meer dan duizend vlinders zijn te ontdekken, maar ook andere diersoorten zoals verschillende vogels en reptielen. Nergens in de wereld leven zoveel verschillende mangrovedier- en plantensoorten samen onder één dak en vormen zij één natuurgetrouw vormgegeven ecosysteem.

Kwetsbaar ecosysteem
Mangroves worden de kraamkamer van de oceaan genoemd. Talloze vissoorten en andere bewoners van het tropisch koraalrif komen ter wereld in de mangrove. Dat trekt op zijn beurt allerlei vogels, reptielen en zoogdieren aan die hun voedsel of beschutting in deze vaak lastig doordringbare natuurgebieden zoeken. Mangroves beschermen de kustlijnen tegen tropische stormen door de golven te breken en het zand met hun wortels vast te houden.

Mangroves worden wereldwijd bedreigd onder andere door intensieve garnalenteelt en explosieve bevolkingsgroei, waarvoor veel mangroves gekapt worden en voorgoed verdwijnen. Burgers’ Zoo wil bewustwording bij de bezoekers creëren voor dit bijzondere, kwetsbare ecosysteem

Energiezuinig
Tijdens de ontwerpfase van het project is er veel tijd en aandacht besteed aan het duurzame karakter van het gebouw. Zo zal de energie in het gebouw opgewekt worden vanuit zonnepanelen, wordt er bij een warme dag door middel van zonnewering de temperatuur gereguleerd en wordt er ook bij dit gebouw gewerkt met warmte- en koudeopslag.

Dit is een methode om energie in de vorm van warmte of koude op te slaan in de bodem. De techniek wordt gebruikt om gebouwen te verwarmen en/of te koelen. Ook zal water via zwaartekracht getransporteerd worden waardoor er veel energie bespaard wordt bij de waterfiltratie.

 

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Burgers’ Zoo bouwt grootste Mangrove-hal"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*