Coehoorn Centraal zoekt naar behoud DNA

Afbeelding: Coehoorn Centraal

ARNHEM – De initiatiefnemers van Coehoorn Centraal, een creatieve economische zone, in een wijk ten zuiden van station Arnhem Centraal, kijken er niet gek van op.

Drie jaar na de start van het ‘experiment’ Coehoorn Centraal, dat officieel afloopt per 1 september 2018, lopen ze tegen grenzen aan.

De belangrijkste grens is perspectief op een doorstart naar een financieel duurzame situatie en met behoud van het tot stand gebrachte DNA.

Coehoorn Centraal is een succes, en dat onderkent de gemeente Arnhem ook volmondig, maar diezelfde organisatie is als overheidsorganisatie aan regels en gebruiken gebonden.

En daar wringt de schoen. In tijdelijkheid leuke dingen doen is één ding, maar de verheffing naar een duurzame situatie betekent ‘vrij worstelen’, zoals de initiatiefnemers Paul de Bruijn en Peter Groot het nu noemen.

In drie jaar tijd is de ‘Coehoorn community’ in groei en bloei gekomen. De tevredenheid hierover en de locatie is groot, maar de kwaliteit van de verhuurde panden en de openbare ruimte blijft achterlopen op het succes van de gevestigde ondernemers.

De inmiddels gegroeide ondernemingen moeten voor Arnhem behouden blijven en dat kan als Coehoorn Centraal meegroeit met hun economische mogelijkheden. Dat zal verplaatsing naar bijvoorbeeld Amsterdam voorkomen.

Burgemeester en wethouders lieten de gemeenteraad met een brief van 13 december 2016 al weten dat ze tevreden te zijn met de bereikte resultaten:

“De zone van creatieve bedrijvigheid blijkt positief te werken en de ondernemers pleiten voor duurzame voortzetting van het initiatief . Hun wens is het om het gebied te laten uitgroeien tot een ‘Urban Field Lab’ waar partijen, overheid en bedrijven, experimenteren met nieuwe technieken of inrichting van de openbare ruimte.”.

Dat de gevestigde ondernemers het stokje van initiatiefnemers van Coehoorn Centraal willen overnemen is inmiddels iedereen duidelijk.

Daarvoor is het noodzakelijk dat de gemeente Arnhem aan hen de panden verkoopt waarin hun ondernemingen zijn gevestigd of aan ondernemers die zich daar willen vestigen en het ‘Coehoorn-DNA’ verder kunnen versterken.

Hierover zal Coehoorn Centraal eind april met de gemeente in gesprek gaan en per pand bepalen wat de ideeën zijn. De panden, die veelal sleets zijn, staan bij die besprkeingen niet centraal, maar wel het behoud van het zogenaamde ‘Coehoorn-DNA’.

“Coehoorn zal hoe dan ook veranderen en geschikt moeten worden gemaakt voor een nieuwe toekomst als ‚Äöeen ‘Urban Field Lab’ waar partijen, overheid en bedrijven, experimenteren met nieuwe technieken of inrichting van de openbare ruimte”, aldus de initiatiefnemers van Coehoorn Centraal.

 

Bron: Coehoorn Centraal

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Coehoorn Centraal zoekt naar behoud DNA"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*