D66 grote winnaar gemeenteraadsverkiezingen Arnhem

Gemeenteraadverkiezingen 2014 (Arnhem)

Met ruim 10.000 stemmen heeft D66 Arnhem bij de gemeenteraadsverkiezingen 8 zetels gewonnen, een verdubbeling ten opzichte van 2010. Daarmee is D66 de grootste partij van Arnhem gevolgd door SP Arnhem die net onder de 10.000 stemmen bleef maar daarmee ook op 8 zetels uitkomt. Een winst van 1 zetel ten opzichte van 2010. Net als de landelijke trend zijn ook in Arnhem de VVD en PvdA de grote verliezers. VVD Arnhem daalt van 6 naar 5 zetels. PvdA Arnhem, in 2010 nog de grootste partij in Arnhem, daalt van 7 naar 5 zetels.

Net als D66 verdubbelt in Arnhem de ChristenUnie, de partij stijgt van 1 naar 2 zetels. Nieuwkomer Verenigd Arnhem leek af te koersen op een debuut met 3 zetels, maar komt uiteindelijk uit op 1 zetel. De Partij voor de Dieren, een ander nieuw gezicht in Arnhem, komt ook met 1 lid in de gemeenteraad, net als de Arnhemse Ouderen Partij van Ton van Beers (ex-Pro Arnhem). Landelijk doen plaatselijke partijen het heel goed, maar in Arnhem verliest lokale partij Zuid Centraal 1 zetel.Trots Arnhem verliest de ene zetel die de lokale lijst in de Arnhemse gemeenteraad had. VVD, GroenLinks en CDA, de partijen die vóór het kunstencluster ArtA zijn, verliezen samen 3 zetels aldus de Gelderlander.

De opkomst in Arnhem is 47,0 procent, dat is 0,3 procent lager dan in 2010. De details van de uitslagen zijn o.a. te vinden op de website van de Volkskrant:

Reacties

Wees de eerste die reageert op "D66 grote winnaar gemeenteraadsverkiezingen Arnhem"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*