Dag van de Luchtsport – ook in Arnhem.

Op zaterdag 15 september is het de Dag van de Luchtsport. Op 17 zweefvliegvelden in heel Nederland  is het open huis. Sommige velden hebben een groter programma maar op alle 17 locaties bent u welkom om te zien wat luchtsport, en dan speciaal zweefvliegen, te bieden heeft.

Zweefvliegen is langzaam zakken , zeg ik altijd maar. En hoe beter de vliegtuigen ontworpen zijn hoe langzamer het zakken. De oudste vliegtuigen konden per meter zakken ca 20 meter vooruit, de huidige toppers ca 60 meter. 

Zweefvliegers laten zich de lucht in brengen met een lierstart, een machine met een kabel die je in een halve minuut  tot wel 400 à 500 meter  brengt. Net de Efteling! Of je neemt een sleepstart: je vliegtuig zonder motor  hangt vijf minuten  achter  een motorvliegtuigje en dan ben je misschien ook op 500 meter, maar wel ergens waar bijna zeker thermiek is. En thermiek is wel het allerleukste: de zon verwarmt de aarde niet overal even sterk, maar op een bepaalde plek  wel wat meer… , er stijgt een kolom verwarmde  lucht op… je gaat in zo’n kolom  rondjes vliegen om zoveel mogelijk van het stijgen gebruik te maken. En dan weer je hoogte benutten om veel kilometers te vliegen.

Wil je er meer over weten klik dan bijvoorbeeld https://www.kzc.nl/index.php?id=thermiekvliegen

Zweefvliegers leggen op die manier afstanden van honderden kilometers af.

En wat wel apart is: jongeren vanaf 14 jaar kunnen beginnen met zweefvliegen en al op 16jarige leeftijd  hun zweefvliegbrevet halen! Nog geen auto rijden, nog geen bier drinken…

Wil je meer weten over zweefvliegen, kom dan eens kijken op Terlet..

Zaterdag 15 september is er een informatiestand ingericht en kan je meer te weten komen over deze bijzondere sport. 

 

Reacties