De carrière van een Arnhems Meisje

Over het Arnhems Meisje zijn al vele bladzijden geschreven en webpagina’s gevuld. Niet de krokante, besuikerde lekkernij of het gelijknamige Grand Café aan de Arnhemse Broerenstraat worden hier bedoeld, maar het beeldje of eerbetoon. Bijna veertig jaar geleden introduceerde de gemeente deze onderscheiding, vormgegeven in een fragiel figuurtje van een jonge vrouw, het zogeheten Arnhems Meisje.

De hommage Arnhems Meisje kent een bewogen geschiedenis. De ontwerper van het plastiekje is de Zutphens beeldhouwer Joop te Riele. Het eerbetoon startte haar leven in 1980 als relatiegeschenk tijdens de Olympische Spelen voor Gehandicapten in Arnhem. Na deze Paralympics fungeerden de resterende, broze, loden exemplaren als relatiegeschenk. Menig ambtenaar, vertrekkend raadslid, ambassadeur en maatschappelijk betrokkene, kreeg haar. Aangezien de stad Arnhem toentertijd een aansprekend relatiegeschenk ontbeerde, besloot het college het beeldje als publiek blijk van waardering te gaan schenken. Het Arnhems Meisje onderging langzaam maar zeker een statusverandering. Van een obligaat weggevertje veranderde het in een almaar prestigieuzer, Arnhemse onderscheiding.

Onderscheid

Alleen voor bijzondere verdienste wordt het Arnhems Meisje toegekend. Uitgangspunt was – en is nog steeds – dat betrokkene zich buitengewoon voor de stad of Arnhemse gemeenschap, moet hebben ingezet. Daarbij maken B&W onderscheid tussen bestuur en samenleving. Zo ontvingen na 1980 vele raadsleden evenals andere, maatschappelijk betrokken Arnhemmers, binnen- en buitenlandse relaties het breekbare met letterlood gegoten beeldje. Wanneer eind 2000 alle loden, broze beeldjes vergeven zijn, wordt besloten ze voortaan in brons uit te voeren. Het Arnhems Meisje wordt tot een heuse onderscheiding opgewaardeerd. Vanaf die tijd worden alleen nog bronzen exemplaren van het Arnhems Meisje door het college van B&W toegekend. Niet de minsten kregen het beeldje uitgereikt. Ooit kregen politicus Bob Roelofs, schrijver Koos van Zomeren, drummer Pierre Courbois en de wethouders Joke van Doorne en Henk Kok haar. Recentelijk nog ontving Marjan Kn√ºppe, uit handen van burgemeester Marcouch, het beeldje voor haar jarenlange inzet voor Arnhem. Hij noemde haar “de motor van de Open Monumentendag”.

Standbeeld

Trouwens, Joop te Riele ontwierp in 1993 tevens een levensgroot Arnhems Meisje. Dat beeld staat vlakbij de Rijn op een sokkel in een woonwijkje. Oud-raadslid Arnold Brouwer (zelf ooit bezitter van twee gesneuvelde, letterloden exemplaren) vindt het een beetje curieuze plaats. Hij zei hierover: “Een relevant eerbetoon hoort op een prominente plek in de stad te staan, bijvoorbeeld bij het stadhuis. Het misstaat niet op het Bolwerk, maar het zou bij het gemeentehuis beter tot zijn recht komen.”

Beeld: foto René Wouters, 2013. Achterzijde Arnhems Meisje op Bolwerk, kijkend naar de Arnhemse Rijnkade.

Tag: Zie ook de tag Ansichtkaarten voor méér beelden van en verhaaltjes over het Arnhem-van-weleer.

Reacties

Over de auteur

Kees Crone
Kees Crone is journalist en columnist. Hij publiceerde een aantal boeken over Arnhem en schrijft regelmatig op Arnhem-Direct. Hij is bovendien secretaris van de Vereniging Stadsschoon Arnhem.