Het Hof brengt ontroerende tragikomedie Van Hugo Claus

Joop van der Linden en Lima Rood spelen De Komedianten

 

Door Ton Verbeeten

Flarden van herinneringen aan hun voorbije liefde spelen Mia en Gerard danig parten wanneer ze een liefdesscène uit Volpone (De vos) van Ben Jonson (1572-1637) repeteren.

In De komedianten, een eigen bewerking van zijn eerder uitgebrachte toneelstuk Pas de deux, speelt Hugo Claus een virtuoos dubbelspel met theater en werkelijkheid, met taal en stilte én met toneelspel in het toneelspel.

Om het nog ingewikkelder en daardoor spannender te maken dient nog vermeld dat Joop van der Linden en Lima Rood in deze voorstelling tot drie keer toe de liefdesscène spelen uit De Vossejacht, de bewerking van Volpone van Jonson.

Die drie scènes, waarin de Joop van der Linden de rol van een wat oudere edelman speelt en Lima Rood de jonge Venetiaanse schone Celia, verschillen in spelopvatting.

De eerste is in de stijl van de Engelse ‘well made comedy’, de tweede is geïnspireerd op de dierlijke speelstijl die je ooit zag in de legendarische voorstellingen van The family van Lodewijk de Boer en de derde wordt gekleurd door de finesse van het Japanse Noh-theater.

Het theater is de plek waar verbeelding tot leven komt op het snijvlak van illusie en werkelijkheid.

De tragiek van de komedianten Gerard en Mia is die van het opspelen van hun vergane liefde. Daar geven ze woorden aan. Soms teder, soms in ruwe scheldpartijen.
Maar, de personages worden pas komedianten door het spel van Joop en Lima. Zij maken de tragedie van het leven tot de tragikomedie op het toneel.

De vaste kring van bezoekers van Theater Het Hof heeft de stellige overtuiging dat deze opdracht aan de oude rot Joop van der Linden heel goed is toevertrouwd.
En, wat Lima Rood betreft. Haar roep van jeugdig en talentvol actrice is haar vooruitgesneld.

Als dit spelerspaar een ‘match made in heaven’ blijkt – en waarom zou dat met zoveel talent niet zo zijn? – dan wordt de De Komedianten een ontroerende tragikomische voorstelling. En heeft het publiek in Theater Het Hof een hemels avondje‚Ķ

 

 

 

Speeldata:
7 en 8 december: try-out, entree € 7,50

9 december: première

en verder: 14 en 15 december
20, 21, 22 en 23 december
27, 28, 29 en 30 december
Aanvang 20.30 uur, entree € 15,00

en een matinee op zondag 17 december, aanvang 15.00 uur

Reserveren: www.theaterhethof.nl, reservering@theaterhethof.nl of 026-3514436

Reacties