De kunst bij het oude Girokantoor

Het enig overgebleven onderdeel van de vier kunstwerken tussen de sloopwerkzaamheden © Zefanja

Een jaar geleden waren er tijdens de sloop van het voormalige GIRO kantoor aan de Velperweg ineens drie van de vier kunstwerken meegenomen in de sloopwerkzaamheden van kunstenaar Hans Koetsier uit 1978. Dat zorgde voor commotie in de stad, bij bestuurders en bij de projectontwikkelaar.

De Gelderlander beweerde toen ‘Giro-kunst in Arnhem niet door miscommunicatie, maar bewust gesloopt‘. Na veel aandacht in de pers, bleef er ternauwernood nog maar één van de vier werken over; de blauwe, om de stad te herinneren aan Giroblauw Past Bij Jou. Nu er weer ándere sloopwerkzaamheden bezig zijn op het terrein, staat ook dat object er momenteel erg kwetsbaar bij.

Werkgroep Behoud Blauwe Golven

In de mailbox van Arnhem Direct (Peter Nijenhuis): “In 2018 werden twee beelden van kunstenaar Hans Koetsier (1930-1991) voor het voormalige Girokantoor aan de Velperweg in Arnhem in opdracht van projectontwikkelaar Borghese Real Estate door sloper Beelen vernietigd. Dat gebeurde zogenaamd per ongeluk. Projectontwikkelaar Borghese probeerde aanvankelijk  de schuld te geven aan de sloper, maar moest uiteindelijk toegeven dat de opdracht van Borghese kwam.”

“Inmiddels gaat de sloop van het voormalige girokantoor verder en staat het laatste overgebleven beeld van Hans Koetsier onbeschermd tussen het puin. Wachten projectontwikkelaar Borghese en de sloper op een ‘per ongelukje’ zodat ook het laatste beeld niet meer te redden is?  Waarom is het beeld niet beschermd, zoals dat tegenwoordig bij bomen nabij bouwwerkzaamheden heel gewoon is? En waarom kijkt de gemeente Arnhem opnieuw toe zonder iets te doen aan de sloop van cultureel erfgoed?”

Reactie projectontwikkelaar

De projectleider van Borghese Real Estate voor High Park (de toekomstige naam van het wooncomplex), laat weten dat er maatregelen worden getroffen om het object veilig te stellen. “We hebben er al wat stelconplaten voorgezet en we gaan het verder afschermen” (bron AD – vijf dagen geleden). Op bovenstaande foto (gemaakt op 30 oktober) zien wij alleen maar wat hekken, en geen bescherming van betonnen platen.

Hans Koetsier

En toen was er nog maar één

In 1978 geplaatst aan de Velperweg bij het toenmalige Girokantoor. Een rood, wit, geel en blauw kunstwerk, genaamd “de Poorten”. In 2018 zijn de rode, gele en witte “per abuis” gesloopt. (Bron: Kunst in de publieke ruimte Arnhem)

Reacties