De meest bijzondere kerstverlichting in de stad: het Wijksieraad

Hommelstraat, op vrijdagavond de 23e gingen de eerste de lichten aan © Coen ten Hagen

In Klarendal en omgeving hangt sinds deze week de meest bijzondere feestverlichting van de stad: het Wijksieraad – in opdracht van ondernemersvereniging DOCKS, bedacht door wijkbewoner en kunstenaar Marcel Smink en in elkaar geknoopt door bewoners van de wijk en andere betrokkenen.

Geschonken ornamenten vanaf 2012

De ondernemers van het Modekwartier hadden sinds 2012 de mogelijkheid om jaarlijks de economische assen van de wijk tijdens de donkere dagen te versieren met een geschonken kerstverlichting. Deze duif ornamenten, ontworpen door Arnhems kunstenares Geraldine Lodders, hebben in de binnenstad jaren dienst gedaan tijdens de feestdagen. Daarna brachten ze hun nadagen door op de Klarendalseweg, de Sonsbeeksingel en de Hommelstraat in de wintermaanden.

Ondernemersverening DOCKS had de ornamenten in beheer, maar het jaarlijks ophangen, opslaan, de elektriciteit en vervolgens weer de opslag, kostte de ondernemersvereniging erg veel geld en moeite. Ze kukelden bijna uit elkaar en waren duidelijk afgeschreven.

Gratis aangeboden

Begin 2018 na de feestdagen en vóór de Carnavalsoptocht, wilde ondernemersvereniging DOCKS van haar verantwoording af en bood de ornamenten aan wijkbewoners aan om gratis op te komen halen. Alle onderdelen hebben ergens bij iemand thuis, aan een gevel of in een achtertuin in de wijk een plek gekregen!

Ondertussen heeft men niet stil gezeten om een alternatief te realiseren. In 2013 heeft Volkshuisvesting namelijk een rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap gekregen, de Gouden Piramide, en de corporatie heeft het geldbedrag verdeeld onder de partijen die Klarendal mee mooi hebben gemaakt. De ondernemersvereniging is direct gaan nadenken hoe dit duurzaam in de wijk in te zetten.

Duurzaam plan

Wijkbewoner en kunstenaar Marcel Smink bedacht een plan om gebied, bewoners en ondernemers met elkaar te verbinden: het Wijksieraad. Op allerlei manieren zorgt het wijksieraad voor verbinding, zowel geografisch, ambachtelijk als interactief tussen mensen: met duizenden uren arbeid hebben wijkbewoners en andere betrokken Arnhemmers 19 grote, 26 middel en 33 kleine macramé ringen geknoopt – totaal 78! Marcel zorgde voor de ontwerpen, de logistiek, de techniek en de rest van de uitvoering.

Aan het einde van de vorige week is de firma Homan begonnen het hele kunstwerk te bevestigen boven de Hommelstraat en de Klarendalseweg aan de bestaande kabels, maar er zijn ook extra punten aan lantaarnpalen gerealiseerd. Ornamenten ophangen is al 80 jaar het vak van de firma, maar het Klarendalse wijksieraad vroeg extra veel aandacht en zorgvuldigheid omdat het er het hele jaar hangt!

De Hommelstaat (foto, officieel Spijkerkwartier) was voor het weekend als eerste voorzien van verlichting! Deze dinsdag is firma Homan verder gegaan aan de Klarendalseweg. De reacties online toen de eerste foto’s werden gepubliceerd, zijn vol lof. Marcel Smink zelf dankte op Facebook een heel lijstje aan mensen en organisaties die dit kunstwerk mogelijk hebben gemaakt.

Het wijksieraad is weersbestendig en zorgt tijdens alle seizoenen voor verbinding. Alleen met de feestdagen maar óók tijdens bijvoorbeeld de Nacht van de Mode, gaan de lichten aan.

Andere verbindingen van binnenstad naar het Modekwartier

Ondertussen stond er afgelopen september een stuk in de Gelderlander, dat er door de provincie een half miljoen gestoken wordt in de toegang tot het Modekwartier. Dat gaat deels naar de openbare ruimte en deels naar de vastgoedondernemer Theo de Rijk, die eerder al andere plekken aan de rand van Klarendal aanpakte en nu de voormalige Albert Heyn aan de Ir. van Muylwijkstraat. Hij is daar horeca en woonruimte in aan het creëren.

Een straatje verderop, in de Spoorwegstraat, is onderneemster Mirella Kreger de voormalige Lutherse Kerk aan het omtoveren tot restaurant, bazar en hotel, met de naam Bizar Bazar. Over beide ondernemers wordt in de pers telkens duidelijk dat er verbindingen worden gezocht van binnenstad naar Modekwartier: ‘het nieuwe bruggenhoofd van de Arnhemse binnenstad naar het Modekwartier in de wijk Klarendal‘ (de Gelderlander over de voormalige AH) of ‘als baken naar het creatieve hart van de stad, als verbindingselement tussen het centrum en het Modekwartier‘ (Hospitality management over Bizar Bazar).

Beide ondernemers openen op 1 december de deuren. De kerstverlichting hangt in ieder geval al.

Reacties