De Nieuwe Oost brengt theater, dans, muziek, literatuur en poëzie samen

Foto: Tom Lanoye, dit is BLOEDNOOT

De Nieuwe Oost wordt het grootste interdisciplinaire productiehuis van Nederland. In september gaan onder deze naam drie productiehuizen samen verder. Generale Oost (theater en dans, in Arnhem), Productiehuis Oost Nederland (muziek, in Deventer) en Wintertuin (poëzie en literatuur, in Nijmegen) werkten al intensief samen bij het begeleiden van beloftevolle nieuwe makers en het ontwikkelen van verrassende projecten en voorstellingen. Het samenbrengen van alle expertise in één organisatie maakt nog veel meer mogelijk. Om een idee te geven wat dit opbrengt, staan hieronder alvast drie tips voor bezoekers vermeld.

Op dit moment vindt in de binnenstad van Arnhem de derde editie van het literaire festival Nieuwe Types plaats. Er is aandacht voor nieuwe schrijvers, nieuwe verhalen en nieuwe vertelvormen. Een deel van het programma richt zich op de schrijvers en aanverwante zielen zelf, met verdiepende lezingen, films en een conferentie. De afsluitende Festivalavond op zaterdag 24 juni in Theater a/d Rijn is een aanrader voor alle geïnteresseerden in literatuur en poëzie, met onder meer bijdragen door Micha Wertheim, Tom Lanoye en Jaap Robben.

In de periode van 13 t/m 17 september is De Aankomst van de Titanic (en andere heldendichten) in Theater a/d Rijn te zien. Deze voorstelling van Freek Vielen is een duister sprookje over de rafelranden van Europa. De productie komt tot stand in het kader van de herdenking van De Slag bij Arnhem, met dank aan Stichting War Requiem – Bridge to the Future. Na de première in Arnhem gaat de voorstelling op tour door Nederland en België.

De nieuwe makers van De Nieuwe Oost ontmoet je bij Het Wilde Oosten, dat op 28 september in première gaat in Theater a/d Rijn. Het Wilde Oosten biedt wervelende performances uit alle disciplines, van theater tot literatuur en van dans tot popmuziek. Het Wilde Oosten wordt bevolkt door het talent van morgen. Het is een ontmoeting tussen beloftevolle makers, programmeurs, podia en natuurlijk het publiek.

Kijk op de website voor meer informatie over De Nieuwe Oost.

Reacties