Morgen hinder treinverkeer door FNV-actie van NS personeel

Foto: Harry Gerritsen

ARNHEM – FNV Spoor heeft in een persbericht aangekondigd dat er morgenvroeg actie wordt gevoerd op station Arnhem Centraal.

Leden van FNV Spoor leggen dan tussen 05:00 en 10:00 uur het werk neer omdat ze voor hun eigen veiligheid en die van de reizigers willen dat er een tweede conducteur op de dubbeldekkers wordt ingezet.

FNV verwacht dat er daardoor mogelijk minder of geen treinen vanaf station Arnhem Centraal vertrekken. Ook het treinverkeer vanuit Nijmegen kan last ondervinden.

Een hoofdconductrice vertelt: “Vroeger was het op de dubbeldekkers één, twee keer per week foute boel. Nu zeg ik weleens, een dienst niet verrot gescholden is een dienst niet geleefd. Iedere dag maken mijn collega’s en ik agressie op de dubbeldekkers mee. Die tweede conducteur is voor mij echt heel belangrijk.”

De actie morgenvroeg is niet alleen bedoeld om voor meer veiligheid op de NS-dubbeldekkers te zorgen, maar ook dat NS meebiedt op regionale lijnen, en dat de winkels op de stations in eigen beheer blijven. Een hoofdconductrice: “We laten ons mooie bedrijf niet kapotmaken. Als je het goed wilt houden, moet je n√∫ wat doen!”

NS is wereldwijd het op twee na best presterende spoorbedrijf in de wereld. De NS-directie is bezig om dit goed presterende Nederlandse bedrijf op te knippen. Ze weigert mee te bieden op regionale lijnen, haalt werk uit de regio’s weg en wil de winkels op stations uitbesteden aan derden, waardoor de arbeidsvoorwaarden van 3.000 werknemers niet gegarandeerd zijn.

Afgelopen maandag werd ook al actie gevoerd op de stations Den Haag Centraal en Zwolle.

Bron: Persbericht FNV

Reacties