De Sint Janskerk in Klarendal verkocht

De kruiswegstatie in de Johannes de Doperkerk na de opening van het Memorarium in 2013 © Zefanja Hoogers

De Johannes de Doperkerk aan de Verlengde Hoflaan, geopend in 1896, in 2011 aan de eredienst onttrokken, in 2012 van het bisdom gekocht voor een euro om er een gedenkplaats van de maken mét een Maria van Klarendal kapel: ondanks grondige noodzakelijke renovaties en toegevoegde bestemmingen voor bruiloften en uitvaarten, kostte het concept Memorarium te veel geld. De kerk staat al sinds eind 2017 te koop en sloot een jaar later ook werkelijk zijn deuren.

Rijksmonument

De kerkgebouw is ondertussen gekocht door een nieuwe partij. De Gelderlander meldt dat enkele dagen geleden, en kopt met ‘Wonen en zorgfunctie in Klarendalse Sint Jan de Doperkerk’. De locatie is  bestemd als ‘Maatschappelijk’, daarnaast is het perceel tevens bestemd met ‘Waarde Cultuurhistorie’. Een wijziging van bestemming is aan de Rijksmonumentendienst en de gemeente. We zijn dus heel benieuwd naar de mogelijkheden voor de nieuwe eigenaar Lucky Stones, een bedrijf dat volgens Drimble pas sinds december 2018 geregistreerd staat.

Kruiswegstatie en Maria van Klarendal

In de kerk, bij de opening van het Memorarium in 2013, was een ruimte ingericht voor de kruiswegstatie (hoofdfoto bij dit artikel): veertien beschilderde panelen die de lijdensweg van Christus verbeelden en er al hangt vanaf het jaar 1900. In de Gelderlander spreek de nieuwe eigenaar over een ‘megaverbouwing’, dus er wordt gevreesd dat dit prachtige werk de tand des tijds niet zal overleven op deze locatie.

Evenals de onbekende toekomst van Maria van Klarendal: een beeld dat in de St. Janskerk een lange traditie kent en is nauw verbonden met de vroegere jaarlijkse bedevaarten. Het oorspronkelijke beeld van Maria had naar de mening van de parochianen niet de beeltenis van Maria ‘Troosteres van de bedroefden’, daarom brachten zij geld bijeen en gaven de kunstenaar Van Brakel opdracht om het huidige beeld van Maria te maken. De eigenaars van het Memorarium hadden een speciale nieuwe kapel voor dit beeld ingericht én haar overnieuw aangekleed, waardoor het hele gebouw een respectvolle plaats voor iedereen was geworden, ongeacht geloof of levensvisie.

Lees een compleet historisch overzicht online (Memorarium Gelderland is nog steeds vindbaar op het web).

Bericht van de makelaar:

Op 21 januari circuleerde dit persbericht: ‘De rijksmonumentale Sint Jan de Doperkerk, daterend uit 1896, gelegen aan de Verlengde Hoflaan 74 in Arnhem, is onlangs verkocht. De kerk heeft een oppervlakte van ruim 1.000 m² en zal door de kopers, een samenwerkingsverband van ontwikkelaars en beleggers, worden getransformeerd naar nieuwe functies, waaronder wonen.’

‘Verkoper werd bij de totstandkoming van deze transactie geadviseerd door Strijbosch Thunnissen Bedrijfsmakelaars, partner in Dynamis. In het eerste kwartaal van 2019 zal Strijbosch Thunnissen aanvangen met de verkoop van nog een tweetal kerken in de regio Arnhem.’

Reacties