Definitieve verkiezingsuitslagen provincie Gelderland

IJssellaan februari 2019

De voorzitter van het Centraal Stembureau, Arnhems burgemeester Ahmed Marcouch, heeft de definitieve verkiezingsuitslag in Gelderland bekend gemaakt. Forum voor Democratie is de nieuwkomer, én de op één na grootste. De VVD behoudt de positie van grootste partij. Het opkomstpercentage is 58, 54%. En is daarmee ruim hoger dan de opkomst (49,91%) in 2015.

Ingezonden door de Provincie Gelderland

Voordat voorzitter Marcouch de zetelverdeling bekend maakte, sprak hij zijn dank uit aan de vele duizenden vrijwilligers die zich hadden ingezet bij de stembureaus op 20 maart 2019.

Zetelverdeling

De 55 beschikbare zetels zijn als volgt verdeeld over de beschikbare partijen:

VVD 8; Forum voor Democratie 8; CDA 7; GroenLinks 6; PvdA 5; D66 4; ChristenUnie 4; PVV 3; SP 3; SGP 3; Partij voor de Dieren 2 en 50PLUS 2 zetels.

Denk, Lokale Partijen Gelderland-Code Oranje en Jezus Leeft hebben geen zetels verworven in Provinciale Staten.

Voorkeurstemmen

De volgende kandidaten zijn met voorkeurstemmen gekozen.

Arjan Tolkamp (CDA)
Karin Visser (D66)
Lia van Dijk (Partij voor de Dieren)
M.G. Lelkes (Forum voor Democratie).

Geloofsbrieven

Vandaag 26 maart 2019 besluiten de huidige Provinciale Staten over toelating van de nieuwe leden na onderzoek van de geloofsbrieven. De geloofsbrieven zijn de documenten waaruit blijkt dat de nieuw gekozen Statenleden aan de voorwaarden voor het Statenlidmaatschap voldoen. De installatie van de nieuwe leden is op 28 maart 2019 tijdens een openbare Statenvergadering. Aanvang 15.00 uur.

De verkiezingsuitslagen zijn beschikbaar via de website van de gemeente Arnhem.

Reacties