Een derde BANK in het Arnhemse Broek

Kunstenaar Rob Voerman werkt met bewoners en leerlingen uit de wijk aan een derde buurtbank, BANK 3. De eerste BANK voor en van de wijk staat in het Statenkwartier, de tweede bij Playground de Blokhut. Bij beide projecten hebben buurtbewoners en kinderen van de scholen samen gewerkt met projectleider Astrid Aries en een kunstenaar; hoe maken we nieuwe plekken voor ontmoeting in onze eigen wijk?

Olifantenpaadje

Bewoner Arno van Zanten zag voor zijn deur een wandelpad ontstaan langs de sloot aan de Johan de Wittlaan, doordat bewoners er bijvoorbeeld hun hond uitlaten. Hij probeert dit olifantenpaadje al langer zichtbaarder te krijgen en vroeg aan de organisatie de derde BANK langs dat pad te ontwikkelen. Eind oktober is de BANK waarschijnlijk af én zal het pad ook verder ontwikkeld zijn, waardoor het gebied langs de sloot er minder anoniem bij zal liggen.

Verlengde Schooldag

Een belangrijke rol bij het ontwikkelen van een BANK hebben altijd leerlingen van de scholen in de wijk. Zij bellen onder begeleiding van Astrid aan bij omwonenden en vragen hen de hemd van het lijf over hun bank thuis. Ze fotograferen buurtbewoners met hun bank en verzamelen mooie uitspraken van hen. Dit materiaal wordt verwerkt naar mooie prints en daar worden kleine tentoonstellinkjes van gemaakt. De resultaten van twee middagen van groep 8 van de Paulusschool hangen nu al aan de keet die langs de sloot staat aan de Johan de Wittlaan, ‘het kantoor’. Ondertussen denken de geïnterviewde bewoners mee over de BANK die er in de openbare ruimte wordt ontwikkeld als buurtbank.

Uitprobeer maquette

Rob heeft een eerste idee in de vorm van een maquette gemaakt; zo zou de nieuwe BANK er uit kunnen zien. Zijn basismateriaal is aluminium en samen met de kinderen van de Paulusschool ontwerpen ze de maquette verder uit. In de keet wordt getekend, gebrainstormd, geknipt en geplakt om de ideeën al vorm te geven. De kinderen willen misschien hun eigen handen met hun namen op de een of andere manier in de bank. En kleuren. En afvalbakje voor hondenpoepzakjes. Hoewel? Dat gaat dan weer stinken‚Ķ De maquette ziet er waarschijnlijk vlak voor montage weer heel anders uit! Maar de kinderen stropen ook hun mouwen op tijdens de Verlengde Schooldag. Ze prikkelen de kunstenaar met ideeën en voeren ze ook zelf uit; het wordt mede hun eigen BANK!

Ideeën

Bewoners komen zelf natuurlijk ook met hun ideeën. Op de keet hangen de tijden waarop er altijd iemand aanwezig zal zijn. Buurtbewoners komen langs om te vertellen dat ze graag een asbak, een hond, een wijnkoeler of anderszins verwerkt zien in het eindresultaat. Of een BANK die nooit af is en waar altijd weer iets aan toegevoegd kan worden. Of ze vinden dat hij in een ronding gemaakt moet worden zodat er ook altijd iemand tegenover je kan zitten. Of ze komen vertellen wat ze graag als exacte locatie zien van de BANK aan de Johan de Wittlaan. En dat is goed! Want de BANK is tenslotte eigendom van de bewoners van het Arnhemse Broek.

Wil jij ook iets betekenen voor de BANK aan het olifantenpaadje langs de sloot? Heb je een idee? Of wil je graag uitvoeren? Maak contact met projectleider Astrid Aries of kunstenaar Rob Voerman. Je bent ook altijd welkom in de keet, de koffie staat klaar!

___________________________________

BANK 3 in het Arnhemse Broek is een samenwerkingsverband van community artist Astrid Aries, Arnhems kunstenaar Rob Voerman en de Paulusschool, ondersteund door Kunstbedrijf Arnhem. Volg BANK op Facebook! BANK is trouwens genomineerd voor de JeugdcultuurAward! 2017.

Bewaren

Reacties