Maandagavond bracht minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) een bezoek aan de Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN). In deze speciale editie die in samenwerking met de PvdA afdeling Arnhem tot stand kwam zou het oorspronkelijk alleen gaan over een uitleg over de Rijksbegroting. De minister gaat die op de derde dinsdag in september weer aan de Tweede Kamer overhandigen voor beraadslaging. Maar het liep toch anders dan gedacht.
De oorspronkelijke titel van dit speciale college aan de Faculteit voor Economie en management (FEM) ‘Rijksbegroting voor Dummies’ was al gewijzigd in Rijksbegroting. De minister stond echter open voor een bredere discussie omdat er genoeg stof was om te bespreken. Hij doelde daarbij onder meer op de uitkomst van het referendum in Groot-Brittannië over het lidmaatschap van de Europese Unie.
Dijsselbloem had nog vertrouwen in een ‘Bremain’ toen hij rond middernacht ging slapen. Voorstander van een ‘Brexit’ Nigel Farage, leider van de Britse onafhankelijkheidspartij UKIP was er op dat moment nog zeker van dat Groot-Britannië toch lid van de Europese Unie zou blijven omdat ‘Bremain’ op winst leek te staan.
Maar het nieuws luidde geheel anders vrijdagochtend vroeg. De minister ging eerst maar eens douchen om het nieuws te verwerken. “Een oplossing bereiken moet echter niet te lang gaan duren, want onzekerheid gaat ons opbreken”, waarschuwde de minister. Maar wat het effect van ‘Brexit’ is kan niemand precies voorspellen, op een aantal voor de hand liggende aspecten na, zoals de stagnerende bloemenexport naar Groot-Brittannië. “We hebben geen scenario klaar liggen voor de uittreding van een lidstaat, omdat we niet verwachtten dat het zou gebeuren”, aldus Dijsselbloem.
Bij een stemming over een ‘Nexit’ (uittreden van Nederland uit de Europese Unie) was de overgrote meerderheid van de zaal (ongeveer 300 aanwezigen) tegen, dit tot grote opluchting van minister Dijsselbloem. Naast de Rijksbegroting, die in de loop van zijn regeringsdeelname er steeds beter uit is gaan zien, kwamen tal van andere onderwerpen aan de orde. Uiteraard scoorde ‘Europa’ als onderwerp hoge cijfers, maar het ging ook over vluchtelingenproblematiek, Griekenland, belastingontwijking.
De Faculteit Economie en Management vreesde vanwege de actuele problematiek dat minister Dijsselbloem misschien verhinderd zou zijn geweest om maandagavond te komen. Dijsselbloem legde uit dat op dit moment zijn rol als minister van Financiën niet zo groot is. Dat kan echter nog wel komen in de afhandeling van de Britse referendum-uitslag.
De FEM Knowledge Tour is een door de Faculteit Economie en Management een uitermate goed georganiseerde lezingen cyclus met interessante sprekers. Voorgangers van Jeroen Dijsselbloem waren eerder Herman Wijffels, Ben Tiggelaar, Ruud Koornstra, Barbara Baarsma, Jeroen Smit en Maurits van Oranje. Meer over de Knowledge Tour is hier te vinden.
Wees de eerste die reageert op "FEM Knowledge Tour met PvdA-minister Jeroen Dijsselbloem"