FNV Zorg en Welzijn ontdekt fout aanbesteding huishoudelijke zorg

Zoals eerder vermeld in het artikel FNV Zorg en Welzijn vermaant college over beloning huishoudelijke zorg is er iets mis met de beloning van de medewerkers van de organisaties waaraan de huishoudelijke zorg door de gemeente Arnhem is aanbesteed. Het college en de gemeenteraad zijn hierover gisteren per brief in kennis gesteld door FNV Zorg en Welzijn.

Afgelopen maandag werd er namens FNV Zorg en Welzijn ingesproken op de Politiek Maandag. Het doel daarvan was om helderheid te krijgen hoe het nu precies zit met de afspraak over de beloning van de medewerkers huishoudelijke zorg en hoe dat door de gemeente is aanbesteed.

Wethouder Anja Haga gaf aan dat een WOB-verzoek (Wet Openbaarheid van Bestuur) niet nodig was en stuurde de volgende dag het aanbestedingsdocument. Daaruit blijkt echter dat de gemeente Arnhem zich niet aan de toezegging aan de gemeenteraad heeft gehouden, want de afgesproken beloning staat niet als criterium genoemd bij de aanbestedingseisen.

De medewerkers zijn dus de dupe van deze fout van het college en dat is wel erg zuur, gezien het mooie uurtarief van € 26,37 die de zorgaanbieders ontvangen. Het geld gaat dus niet naar de medewerkers. De verantwoordelijk wethouder zei maandag toe dat ze een brief zou sturen naar de zorgaanbieders, maar FNV Zorg en Welzijn is van mening dat zij hen voor een persoonlijk gesprek moet uitnodigen om dit recht te zetten.

Gezien de functie-eisen die aan de medewerkers gesteld worden in de aanbesteding en de taakomschrijving is sowieso hard te maken dat de medewerkers in functieschaal 15 horen en niet in 10 zoals de zorgaanbieders doen. Ook staat in de aanbesteding de CAO VVT (Collectieve Arbeids Overeenkomst) genoemd waar ze zich aan moeten houden. Alles opgeteld zou ook nog gesteld kunnen worden dat de zorgaanbieders niet aan de aanbestedingsvoorwaarden voldoen gelet op die CAO.

Wat FNV Zorg en Welzijn het college kwalijk neemt, is dat ondanks eerdere vragen toch steeds is gezegd dat er geen fouten zijn gemaakt bij de aanbesteding. Het college had de gemaakte fout al veel eerder kunnen ontdekken en ook herstellen. Inmiddels heeft FNV Zorg en Welzijn een afspraak gemaakt met wethouder Anja Haga vlak na de vakantie en dan kan worden vastgesteld of een en ander is hersteld.

Als de medewerkers huishoudelijke zorg niet met terugwerkende kracht de afgesproken beloning krijgen heeft Haga een probleem heeft met haar eigen college, de gemeenteraad en FNV Zorg en Welzijn. Zij hebben al aangekondigd deze kwestie niet los te laten voordat het is opgelost.

 

 

Reacties

Wees de eerste die reageert op "FNV Zorg en Welzijn ontdekt fout aanbesteding huishoudelijke zorg"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*