Gebouwen Arnhemse binnenstad spectaculair verlicht in Airborne week

Platform Binnenstad Arnhem heeft het plan opgevat om in de Airborne herdenkingsweek van 13 tot en met 22 september een aantal prominente gebouwen opvallend te verlichten. Onder de noemer ‘Arnhem Lights’ worden door middel van videoprojecties en enorme LED schermen op en vanuit een aantal gebouwen speciaal gemonteerde videobeelden geprojecteerd, die het verhaal over de Slag om Arnhem tonen.

De projecties zijn voor het eerst te zien op vrijdagavond 13 september tijdens de Free Your Light Walk & Run, in samenwerking met Sportbedrijf Arnhem en Stichting Bridge-to-Bridge. De videoprojecties zijn in de hele week erna in de avonduren te zien. De montages en techniek worden verzorgd door het Arnhemse internetbureau WebIQ, dat gespecialiseerd is in webdevelopment en videomapping.

Airborne geschiedenis geprojecteerd

Videomapping of projectionmapping is een moderne techniek waarbij er bewegend beeld op een oppervlakte of object wordt geprojecteerd, waardoor er een optische illusie tussen 2D en 3D ontstaat. De techniek is ontstaan in de entertainmentindustrie, maar wordt ook vaak voor reclame gebruikt. De projecties kunnen van buitenaf op een gebouw worden geprojecteerd, of van binnen uit door openingen (b.v. ramen) naar buiten toe.

Platform Binnenstad Arnhem heeft samen met WebIQ een aantal gebouwen op het oog, zoals het NS Station en het Provinciehuis. Voor deze gebouwen worden speciale videomapping producties ontworpen, die gedurende een week lang ’s avonds bij herhaling worden vertoond. De producties vertellen ieder een stukje ‘Airborne-geschiedenis’. De afzonderlijke locaties zijn als een route met elkaar verbonden, zodat het publiek van de ene naar de andere plek door de binnenstad wordt geleid.

Doorontwikkeling

Vele steden binnen en buiten Nederland, zoals Eindhoven (‘Glow’), Sydney (Opera House) en Lyon (‘Festival of Lights’), maken succesvol gebruik van videomapping-technieken om publiek te imponeren en te verrassen met creatieve producties op vaak markante en bekende gebouwen. Deze eerste editie van Arnhem Lights is meer bescheiden van opzet, maar zeker indrukwekkend. Dankzij financiële steun vanuit ‘Gelderland herdenkt 75 jaar vrijheid’ en het Arnhemse ondernemersfonds verwacht Platform Binnenstad Arnhem dit jaar een goede eerste editie van Arnhem Lights neer te zetten. Daarna wordt bekeken of het project als ‘Airborne Lights’ ook regionaal opgezet kan worden.

Reacties