Gele Rijders ceremonie op het Gele Rijders Plein

Op woensdag 28 februari om 14:00 uur vindt op het Gele Rijders Plein in Arnhem een bijzondere gebeurtenis plaats. Het Korps Rijdende Artillerie (KRA), beter bekend als ‘De Gele Rijders’ van de Koninklijke Landmacht, organiseert een bijzonder oprichtingsappel ter gelegenheid van het 225-jarige jubileum. Tijdens dit appél geeft burgemeester Marcouch het formele startschot, dat de officiële start van het jubileumjaar markeert.

Militaire ceremonie in het centrum van Arnhem

Om ongeveer 14:30 uur defileert de 28e het Korps, via de Bovenbeekstraat en Koningsstraat naar de Grote Markt. De militaire stoet bestaat uit muziek, rijders te voet en te paard en militaire voertuigen. Om ongeveer 15:00 uur komt het defilé aan op de Grote Markt.

Daarna tonen militairen hun uitrusting en voertuigen aan het publiek op de Grote Markt. De ceremonie wordt muzikaal omlijst door het Fanfare ‘Bereden wapens’. De ceremonie is openbaar en vrij toegankelijk.

Arnhem meer dan 100 jaar thuisbasis van de Gele Rijders

Arnhem is meer dan honderd jaar de thuisbasis van de Gele Rijders geweest. Zij namen hun intrek in de Willemskazerne die tijdens de ‘Slag om Arnhem’ werd vernietigd. Op deze locatie ligt tegenwoordig het Gele Rijders Plein met het standbeeld van de Gele Rijder. Na de heroprichting van het korps in 1963, was het Korps gelegerd in de Oranjekazerne. In 1991 verhuisden de rijders naar de Saksen Weimarkazerne om ruimte te bieden aan de Luchtmobiele Brigade. In 1999 werd de inmiddels fors gedecimeerde artillerie geconcentreerd op ’t Harde, de bakermat van de artillerie.

De rijdende artillerie werd opgericht in 1793, om de zelfstandig opererende cavalerie eenheden van voldoende slagkracht te voorzien. De eenheid werd uitgerust met lichte kanonnen getrokken door zes paarden. Ook de stuksbediening verplaatste zich te paard en hiermee onderscheidde de rijdende artillerie zich van de gewone artillerie. In het recente verleden bedienden de rijders gemechaniseerde vuurmonden, zoals de Pantserhouwitser 2000. Tegenwoordig zijn de rijders uitgerust met zware mortieren. Hiermee ondersteunen zij vooral het Korps Mariniers en de Luchtmobiele brigade.

Het Vuursteuncommando, onderdeel van de Koninklijke Landmacht, bestaat uit ongeveer 450 militairen en burgermedewerkers en is betrokken bij alle grote vredesoperaties, waarvan de missies in Bosnië, Kosovo, Irak en Afghanistan het meest bekend zijn.

Foto – Zefanja: Gele Rijder in het voorjaar van 2016, toen de appartementen in het voormalige ABN AMRO gebouw nog in aanbouw waren.

Reacties