Gemeente Arnhem stimuleert gebruik open data

Door technologische ontwikkelingen genereren en verzamelen we steeds meer data. Dat geldt niet alleen voor commerciële partijen zoals banken, verzekeraars en sociale netwerksites, maar dat geldt ook voor overheden.

Ook de gemeente Arnhem heeft veel data. Data dat met publiek geld is betaald en waar op dit moment alleen de gemeente zelf gebruik van maakt terwijl derden hier geweldige innovaties mee zouden kunnen realiseren. Denk aan het inzichtelijk maken van aantal beschikbare parkeerplaatsen in de binnenstad, de beoordelingen van basisscholen, het stemgedrag van raadsleden, etc.

Simon Does, CIO van de gemeente Arnhem, heeft de ambitie om samen met ondernemers te kijken hoe we met deze open data de stad Arnhem mooier, leefbaarder, aantrekkelijker te maken. Daarvoor heeft de gemeente Arnhem de website opendata.arnhem.nl gelanceerd.

Arnhem volgt daarmee de landelijke trend dat steeds meer overheden open data beschikbaar stellen via initiatieven als Open Data Overheid en Hack de Overheid. Paul Suijkerbuijk is de drijvende kracht achter open data bij de Nederlands overheid.

Suijkerbuijk helpt overheidsorganisaties met het openen van data door ondersteuning te geven op het vlak van organisatie, beleidsvraagstukken en techniek. Op Europees gebied werkt Suijkerbuijk als innovatie expert voor de Europese Commissie. Afgelopen week was Suijkerbuijk gastspreker bij de eerste Media Villa Arnhem van het nieuwe seizoen.

Na afloop nodigt Simon Does van de gemeente Arnhem studenten, ontwikkelaars en andere creatieven uit om mee te denken over toepassingen van open data in Arnhem.

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Gemeente Arnhem stimuleert gebruik open data"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*